Znáte sirob? Zdravé sladidlo z cukrové řepy je skvělé do buchet i do rajské

20. listopad 2024

Největší audioportál na českém internetu

Cukrová řepa se velmi dlouze vaří | Foto: Zdeňka Kabourková

Lidé zase objevili zapomenuté sladidlo. Vypěstovat si na vlastní zahradě pár řep a vyrobit sirob, není vůbec nic složitého

Dříve byly cukrovary skoro v každém českém městě. A o cukrovou řepu nebyla nouze. Lidé si z ní běžně připravovali sirob, kterým potírali placky, přidávali do buchet, kombinovali s mákem a používali i k doslazení rajské omáčky.

Dnes tradiční sirob opět objevujeme. „Je to úplná móda. Lidé zase objevili tohle zapomenuté sladidlo, dokonce se prodávají semínka cukrové řepy. Vypěstovat si na vlastní zahradě pár řep a vyrobit si sirob, není vůbec nic složitého,“ láká k návratu této tradiční pochoutky pardubický zahradník František Hlubocký a pokračuje:  

„Kupujeme drahé javorové nebo datlové sirupy, přitom sirob z cukrové řepy je také velmi zdravé sladidlo.“ Dá se použít místo cukru do čaje, kávy, na palačinky, lívance, bramborové placky. Omáčkám dodá lahodnou karamelovou chuť.“

V dubnu zasejete, na podzim sklízíte bulvy

Semínka cukrové řepy se nasejí v dubnu a za dva až tři týdny vyklíčí. Pěstování není podle zahradníka Hlubockém náročné. Stačí cukrovku zalít a občas přihnojit. Potřebuje ale prostor, aby se bulvy vedle sebe vešly. A co s ní po sklizni?

Cukrovou řepu si nakrájejte na tenké plátky

„Bulva se pořádně omyje, nastrouhá na hrubém struhadle, dá se do hrnce, lehce podlije vodou a pomaličku se zahřívá. Moje babička nechávala takhle hrnek se sirobem na kraji plotny několik dní. Postupně se to svářelo, a když už byla řepa hodně vylouhovaná, tak se scedila a pořádně propasírovala přes síto, a zase dala na plotnu, kde se to nechalo svařit až téměř do medové konzistence,“ popisuje výrobu sirobu František Hlubocký.

Cukrovka si rozumí s mákem, perníkem a skořicí

Podle posluchačů Českého rozhlasu Pardubice jsou nepřekonatelné buchty plněné mákem a svařenou cukrovou řepou. Mák do buchet připravíte tak, jak jste zvyklí, uvaříte řepu, najemno nastrouháte, dochutíte hřebíčkem, skořicí a nezapomenete na rum. Touto makovo-řepnou směsí plníte buchty. Ještě jednodušší je metynka udělaná tímto způsobem.

Peciválky se sirobem a perníkem

Peciválky jsou makové buchty z kynutého těsta, které po upečení namočíte v sirobu a obalíte perníkem na strouhání.

Vynikající je také buchta s přidaným zelím. Skutečně! Do těsta se přidá sladké zelí usmažené na másle. Buchty se upečou a potom se potírají sirobem a obalují perníkem.  

Rýt či nerýt? I tuto otázku jsme probírali se zahradníkem Františkem Hlubockým. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

  • Krmítko
    Krmítko

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.