Znáte sirob? Zdravé sladidlo z cukrové řepy je skvělé do buchet i do rajské
Dříve byly cukrovary skoro v každém českém městě. A o cukrovou řepu nebyla nouze. Lidé si z ní běžně připravovali sirob, kterým potírali placky, přidávali do buchet, kombinovali s mákem a používali i k doslazení rajské omáčky.
Dnes tradiční sirob opět objevujeme. „Je to úplná móda. Lidé zase objevili tohle zapomenuté sladidlo, dokonce se prodávají semínka cukrové řepy. Vypěstovat si na vlastní zahradě pár řep a vyrobit si sirob, není vůbec nic složitého,“ láká k návratu této tradiční pochoutky pardubický zahradník František Hlubocký a pokračuje:
„Kupujeme drahé javorové nebo datlové sirupy, přitom sirob z cukrové řepy je také velmi zdravé sladidlo.“ Dá se použít místo cukru do čaje, kávy, na palačinky, lívance, bramborové placky. Omáčkám dodá lahodnou karamelovou chuť.“
V dubnu zasejete, na podzim sklízíte bulvy
Semínka cukrové řepy se nasejí v dubnu a za dva až tři týdny vyklíčí. Pěstování není podle zahradníka Hlubockém náročné. Stačí cukrovku zalít a občas přihnojit. Potřebuje ale prostor, aby se bulvy vedle sebe vešly. A co s ní po sklizni?
„Bulva se pořádně omyje, nastrouhá na hrubém struhadle, dá se do hrnce, lehce podlije vodou a pomaličku se zahřívá. Moje babička nechávala takhle hrnek se sirobem na kraji plotny několik dní. Postupně se to svářelo, a když už byla řepa hodně vylouhovaná, tak se scedila a pořádně propasírovala přes síto, a zase dala na plotnu, kde se to nechalo svařit až téměř do medové konzistence,“ popisuje výrobu sirobu František Hlubocký.
Cukrovka si rozumí s mákem, perníkem a skořicí
Podle posluchačů Českého rozhlasu Pardubice jsou nepřekonatelné buchty plněné mákem a svařenou cukrovou řepou. Mák do buchet připravíte tak, jak jste zvyklí, uvaříte řepu, najemno nastrouháte, dochutíte hřebíčkem, skořicí a nezapomenete na rum. Touto makovo-řepnou směsí plníte buchty. Ještě jednodušší je metynka udělaná tímto způsobem.
Peciválky se sirobem a perníkem
Peciválky jsou makové buchty z kynutého těsta, které po upečení namočíte v sirobu a obalíte perníkem na strouhání.
Vynikající je také buchta s přidaným zelím. Skutečně! Do těsta se přidá sladké zelí usmažené na másle. Buchty se upečou a potom se potírají sirobem a obalují perníkem.
Rýt či nerýt? I tuto otázku jsme probírali se zahradníkem Františkem Hlubockým. Více si poslechněte v záznamu pořadu.
Související
-
Oslaďte si den sirobem. Staré české sladidlo se vrací do kuchyní
Rádi si zavzpomínáte na tradiční českou kuchyni? Pokud ano, připravte si nebo alespoň ochutnejte sirob – sirup z cukrové řepy. Můžete v něm cítit karamel, ale chutn...
-
Buďte v kuchyni i koupelně soběstační. Vyrobte si leštěnku, čistič i krém na ruce
Nechcete spoléhat na to, co vám nabídnou v obchodě? Jsou věci, které se dají jednoduše vyrobit doma. Třeba leštěnka, koupelnový čistič, ústní voda či pleťový krém.
-
Oslaďte si život sladidlem z čekanky. Nepřiberete a zuby zůstanou bez kazů
S přibývajícím počtem obézních lidí v České republice přibývá různých rad a zaručených diet, jak si udržet váhu. Přitom recept je velmi jednoduchý a každý ho zná.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.