Nejlepší kimchi lehce pálí na jazyku. Základem je pekingské zelí a korejské koření

21. listopad 2024

Kimchi patří v posledních letech k velkým hitům zdravé výživy. Dokonce šlape na paty tradičnímu českému nakládanému zelí. V každém případě je tahle tradiční korejská pochoutka ideální pochutinou v sychravých podzimních dnech, podobně jako kysané zelí. Potvrzuje to i zakladatel české společnosti Živina Martin Kudera.

„Kvalitní pokrm poznáte podle toho, jak se vám daří na záchodě. Pokud fungují dobře střeva, tak je to základ úspěchu. A právě kimchi to může dobře nastartovat,“ usmívá se Martin Kudera.

Fialová mrkev dodá barevnost

Martin Kudera se v kuchyni cítí jako doma už od dětství. Zajímavá pro něj jsou jídla, která v sobě mají více chutí a vzájemně se dobře doplňují.

„Kimchi mě nadchlo. Křupe, zároveň je trochu štiplavé a kyselé, mísí se tam spoustu chutí. Ale museli jsme si to vychytat. Různých podob kimchi jsem ochutnal opravdu hodně. Ta korejská byla ale taková rozblemcaná, neměla chuť, jakou jsem si představoval. Proto jsem si recept upravil podle sebe.

Martin Kudera

Výroba kimchi trvá několik dnů. „Vezmete pekingské zelí a namočíte do vody se solí. Tím se naruší struktura a odstartuje se proces mléčného kvašení. To trvá asi 12 hodin. Poté zelí vyndáte z vody a nakrájíte a přidáte další zeleninu. Já dávám jarní cibulku, ředkvičky, fialovou mrkev, červené zelí, sójovou omáčku. Tu dáváme místo rybí omáčky. Sójová omáčka má totiž trochu jiný profil chuti a nemá to pach rybiny. To Čechům vyhovuje,“ říká kuchař.

Zázvor a korejské chilli

„Správný říz dodají zázvor, česnek a korejské chilli vločky, které přidají ještě chuť paprikovou. To se promísí, dá se na tři až pět dnů fermentovat v pokojové teplotě, musí tam být uzavřený přístup vzduchu, nejlepší je sklenice s uzavíratelným víčkem. Po několika dnech je produkt hotový. Ale pozor, stále fermentuje, proto je potřeba ho nechat v lednici. Fermentace se nikdy úplně nezastaví, jenom zpomalí,“ vysvětluje propagátor zdravého životního stylu Martin Kudera.

Jak se dělá kombucha? A co Češi nejraději večeří? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související