V Pardubicích Prvek, v Hradci Upír. Znáte leteckou historii obou měst?

7. únor 2023

Východní Čechy hrály v dějinách letectví výraznou roli. Poprvé uceleně to zachycuje aktuální výstava v královehradeckém muzeu. Potrvá skoro až do konce dubna.

„Každé vojenské letiště v tehdejším Československu mělo nějaký volací znak, který byl jeho krycím názvem. V případě Hradce Králové to byl z nejasných důvodů Upír, v případě Pardubic nejspíš v návaznosti na chemický průmysl Prvek,“ říká Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové a autor expozice Já, Upír, přistání povoluji.

Pilotova každodennost

Výstava není čistě technická. Vykresluje i ostatní aspekty života letectva. Kromě fandů letectví si na své přijdou taky běžní návštěvníci, kteří se o létání i o tehdejší každodennosti dozvědí mnoho zajímavého. Vystavené exponáty potěší zároveň všechny pamětníky a znalce oboru.

Výstava v Muzeu východních Čech v Hradci Králové připomíná činnost československého vojenského letectva na letištích v Hradci Králové a Pardubicích v období let 1945 – 1992

Dnes už samozřejmostí jsou podle Grulicha multimediální prvky v podobě simulátoru radiovýškoměru anebo interaktivní letecké mapy pardubického letiště s didaktickou hrou. „Děti si tak můžou zahrát na pilota, který zachraňuje zbloudilý dopravní letoun a dovede ho v pořádku na Ruzyň. V leteckém simulátoru si můžete s MiGem-15 zaletět z Hradce do Pardubic i opačně. Je tam hromada filmů, ze kterých se většina natáčela v Pardubicích.“

Blízcí sousedé

Letiště v Hradci a v Pardubicích bývala v určitých dobách propojená. „Ve 40. letech v Hradci Králové sídlilo velitelství vojenské letecké akademie a v Pardubicích letka bojového výcviku. To, co se elévové letectví v Hradci naučili, tak si procvičovali v Pardubicích už na bojových strojích. V roce 1985 došlo ke zvláštnímu transferu, kdy se 30. bitevní letecký pluk z Hradce přestěhoval do Pardubic. Opačným směrem putoval 47. průzkumný letecký pluk. Když pardubické letiště nepřijímalo, muselo letadlo do Hradce a obráceně.“

Dnes je v Pardubicích smíšený provoz s civilním terminálem pro charterové lety i pravidelné linky a Centrum leteckého výcviku. V Hradci je plně civilní provoz spíš pro menší lety.

Protože se Pardubic týká polovina výstavy, část exponátů pochází z Východočeského muzea v Pardubicích. „Dlouho připravujeme společnou výstavu obou muzeí, která by byla o obou městech, o vztazích, o rivalitě, o souznění a podobně. Každé muzeum se jinak zaměřuje na svůj kraj,“ dodává Grulich.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.