V pardubickém divadle začíná přehlídka divadelních komedií Grand festival smíchu

27. březen 2023 10:35

Ve Východočeském divadle Pardubice dnes začíná soutěžní část přehlídky divadelních komedií Grand festival smíchu. Do 3. dubna bude na programu sedm nejlepších komedií, které v předešlé sezoně vznikly na českých profesionálních jevištích.

Letošní 23. ročník je výjimečně posunutý z tradičního zimního termínu na jaro. Grand festival smíchu je svým zaměřením mimořádný, protože se věnuje výhradně komediálnímu žánru, jenž je na jiných divadelních festivalech často opomíjen. Kromě hlavní, soutěžní části přehlídky, představí další komediální inscenace v doprovodném programu, prologu a epilogu festivalu.

Hlavní část zahájí komedie Luigiho Pirandella Každý má svou pravdu, a to v podání pražského Dejvického divadla. Soutěžní komedie bude hodnotit odborná porota, výsledky festivalu budou vyhlášeny během závěrečného Galavečera smíchu 3. dubna.

Kromě ústřední ceny Komedie roku 2022 budou předány Ceny odborné a studentské poroty, Cena diváků a Ceny za nejlepší herecké výkony a také za nejlepší režii. Udělena bude i speciální Cena Génia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru v posledních letech.

autoři: pta , KUB | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související