V Pardubickém kraji bude jedna jízdenka na vlak i autobus

19. září 2011

Od 11. prosince budou moci cestující v Pardubickém kraji s jedinou jízdenkou jezdit vlaky, autobusy i městskou dopravou a přestupovat mezi nimi.

S novým jízdním řádem bude zavedena úplná integrace veřejné dopravy, takzvaný systém Iredo, který již funguje v sousedním Královéhradeckém kraji. Zatím se budou používat jízdenky papírové, další rok by se již mělo přejít i na elektronické karty, řekl krajský radní pro dopravu Jan Tichý.

"Od příštího jízdního řádu v prosinci 2012 už budou všichni moci jezdit na čipovou kartu. Budou ale moci používat i klasickou jízdenku," uvedl Tichý. Návrh ve čtvrtek schválili zastupitelé, na modernizaci odbavovacích systémů má kraj přislíbenou dotaci z evropských fondů.

Cestovat bude možné s jedinou jízdenkou i s několika přestupy mezi různými druhy dopravy po Pardubickém i Královéhradeckém kraji, neboť oba kraje mají společného organizátora veřejné dopravy. "V příštím volebním období bychom chtěli systém rozšířit i na území Libereckého kraje a Liberec," řekl Tichý.

Do integrovaného dopravního systému jsou kromě Českých drah zapojeni prakticky všichni autobusoví dopravci v kraji. Výjimkou jsou dálkové spoje společnosti Student Agency.

Pardubický kraj letos také začal s úpravami veřejné dopravy. Některé nevytížené vlakové spoje nahradí autobusy, případně menší takzvané radiobusy, které budou jezdit na telefonickou objednávku den předem. Peníze ušetřené za nákladnou železniční přepravu budou sloužit rozšíření autobusových spojů. Postupně by také měly přibývat víkendové linky.

Ročně hejtmanství a z menší části i stát na veřejnou dopravu doplácí zhruba tři čtvrtě miliardy korun, z toho na vlaky připadá 445 milionů, na autobusy 306 milionů korun. Na jeden kilometr osobní železniční dopravy doplácí Pardubický kraj drahám zhruba 92 korun. Naproti tomu autobusovým dopravcům přispívá na objednané spoje jen 18 korun na ujetý kilometr.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio