V Pardubickém kraji se na Štědrý den otevře část muzeí a památek

24. prosinec 2019 06:30

I na Štědrý den a o dalších vánočních svátcích budou v Pardubickém kraji otevřené některé památky a muzea. Část z nich připravuje také speciální vánoční program. Ve Východočeském divadle například začne o půlnoci tradiční štědrovečerní zpívání.

V Pardubicích se 24. prosince ve 20 hodin otevře Zelená brána pro ty, kteří jsou ochotni vystoupat 154 schodů, aby se podívali na město z ptačí perspektivy.

O půl hodiny později přijme návštěvníky pardubický zámek a nabídne jim Štědrovečerní muzejní noc. Až do půlnoci budou moci lidé zdarma vstoupit do expozicí Pardubice - příběh města, Proti proudu času a expozice skla. Otevřena bude i vyhlídka na zámecké věži nebo prostory Východočeské galerie. Součástí svátečního večera je i Rybova Česká mše vánoční na Pernštýnském náměstí.

Zpívání v Litomyšli, tvoření v Chrudimi

Regionální muzeum v Litomyšli mohou lidé navštívit na Štědrý den odpoledne, kdy se uskuteční tradiční zpívání na pódiu před hlavní budovou muzea. Na Boží hod a Štěpána pak bude otevřeno od 9 do 17 hodin. Muzeum ve Vysokém Mýtě zase nabízí prohlídky 25. a 26. prosince odpoledne.

Štědrodenní dopoledne pak připravuje Regionální muzeum v Chrudimi. Návštěvníky čeká výroba vánočních ozdob a dalších dekorací. Vstupné do celého muzea je zdarma. Otevřeno bude také na Štěpána.

V Městském muzeu a galerii ve Svitavách se bude slavit Štědrý večer 24. prosince ve 22 hodin. Vánoční společné setkání s přáteli před tradiční návštěvou půlnoční mše doprovodí koledami svitavští muzikanti.

Mimořádné vánoční otevření připravuje také železniční muzeum v Rosicích nad Labem. Na Štědrý den nabídne od 10 do 12 hodin i doprovodný program.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související