V Pardubickém kraji se otevřou čtyři nová očkovací centra

28. duben 2021 13:11

V Pardubickém kraji se zájemci o očkování mohou registrovat do čtyř nových očkovacích center. Od příštího týdne budou otevřena v Pardubicích, Hlinsku a České Třebové.

Počet očkovacích míst se tak zvýší na 17. V Pardubicích se bude nově očkovat v paláci Magnum a na poliklinice KOLF, v Hlinsku vakcinaci zajistí praktická lékařka, v České Třebové bude očkovací centrum v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické.

Čtěte také

„Reálné zahájení očkování bude až na Českou Třebovou zahájeno v pondělí 3. května a v České Třebové od středy 5. května,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK). Původně hejtmanství počítalo také s dalším očkovacím místem v Chrudimi. Podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové (STAN) tomu však brání nedostatek zdravotnického personálu.

Nejpozději od června chce Pardubický kraj vytvořit další tři očkovací místa, v Králíkách, Poličce a Lanškrouně. Souvisí to s avizovanými dodávkami až 30 000 očkovacích dávek vakcíny Pfizer týdně počínaje červnem.

„Tímto bychom dosáhli počtu 20 očkovacích míst, což je v tuto chvíli maximum, na které bychom chtěli jít,“ uvedl Netolický. Vakcinaci svým pacientům zajišťuje v regionu také část praktických lékařů. Používají očkovací látky AstraZeneca a Moderna.

Kde už se očkuje

K dnešnímu dni bylo v kraji aplikováno téměř 130 000 dávek vakcíny. Pardubický kraj už dříve zřídil očkovací centra ve svých nemocnicích v Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí. V Pardubicích se vakcíny aplikují v sále Jana Kašpara na krajském úřadu. Další očkovací centra jsou v zařízeních následné péče kraje v Rybitví, Jevíčku, Brandýse nad Orlicí, Moravské Třebové, Vysokém Mýtě a Žamberku. Vakcinaci ve větším rozsahu zajišťují také centra ve státní Hamzově odborné léčebně v Luži a praktický lékař Radoslav Svoboda v Seči na Chrudimsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související