Ztratili jste čich? Růže, hřebíček, eukalyptus a citrón vám ho vrátí

26. duben 2021

Onemocnění covid-19  má za následek ztrátu čichu a chuti, a to ve zhruba šedesáti procentech případů. Tato porucha může přetrvávat i několik týdnů, někdy dokonce i měsíců. Podle přednosty ORL kliniky Pardubické nemocnice MUDr. Jana Vodičky přicházejí na jeho oddělení  lidé s tím, že jim nechutná jídlo.

To je typická obtíž, ale o klasickou poruchu chuti se nejedná. Hlavní roli hraje ztráta čichu. Řešení, jak ztrátu čichu obnovit, existuje, ale je velmi zdlouhavé.

V naprosté většině případů se lidem po prodělaném onemocnění covid-19 čich obnoví do čtyř až šesti týdnů. Lékaři nedoporučují léčit čich v akutní fázi. Pokud ale problém přetrvává čtyři až šest týdnů po onemocnění, pacient nic necítí a jídlo mu nechutná, může se obrátit na ORL ambulanci.

Čichový trénink je ověřená cesta

Trénink zvládne každý člověk se ztrátou čichu i v domácích podmínkách. Je to zatím jediná platná neinvazivní metoda, která funguje, ale chce to dlouhodobý trénink a velkou trpělivost.

„Jsou doporučené čtyři vůně – růže, hřebíček, eukalyptus a citrón. K těm je nutné přičichávat každé ráno a večer, vždy alespoň pět minut. Vyhraďte si na to čas třeba v době, kdy si jdete čistit zuby. Pořiďte si vůně ve formě přírodních esencí. Dají se sehnat lehce na internetu. K jednotlivým lahvičkám čichejte tak, abyste nevěděli, co je tam za vůni. Teprve po čichovém testu se podívejte, zda jste se strefili. Postupně byste měli vůně začít rozeznávat. Pak doporučuji rozšířit tyto základní vůně o další. Je potřeba neztratit víru, i když z počátku nic necítíte, musíte k tomu přistupovat velmi aktivně. Nikdo jiný to za vás neudělá,“ radí přednosta ORL kliniky.

Místo růže zápach spálené kůže

Dalším následkem prodělaného onemocnění covid-19 může být parosmie. V tomto případě člověk místo obvyklé příjemné vůně cítí  vůni velmi nepříjemnou.

„Často si naši pacienti stěžují, že je to ještě horší, než necítit vůbec. V těch horších případech nemohou pozřít své oblíbené jídlo, protože z jejich pohledu nesnesitelně zapáchá a podobně. Pokud to dojde tak daleko, že takový člověk nemůže fungovat, uděláme lékařský zásah, při kterém znecitlivíme oblast v nose určenou pro čich. Pacient se pak může alespoň v klidu najíst,“ konstatuje MUDr. Jan Vodička.

Dále upozorňuje na to, aby si lidé s poruchou čichu dávali pozor na to, jestli  je jídlo, které konzumují, v pořádku. Pachové vjemy se k nám dostávají do nosu skrz nosohltan. Zdravý člověk dokáže ihned rozpoznat, jestli je jídlo zkažené nebo ne. Pokud ale čich nefunguje, je potřeba velmi dobře kontrolovat jeho kvalitu.

Spustit audio

Související