V Pardubickém kraji v posledních letech výrazně přibylo letních kin

5. duben 2022 09:35

V Pardubickém kraji v posledních letech znatelně přibylo letních kin. V roce 2014 jich v regionu bylo podle Českého statistického úřadu sedm, v roce 2020 už 33. Jen v průběhu roku 2020 se jejich počet zvýšil o deset.

Nejnavštěvovanější je dlouhodobě letní kino v Pardubicích, kde se nevybírá vstupné. Náklady provozovatelé hradí zčásti z každoroční dotace magistrátu. Několikrát během let měnilo místo promítání, vloni hrálo na pravém břehu Labe nedaleko mostu Pavla Wonky.

Nejstarší je v Chrudimi

Zřejmě nejstarší stálé letní kino je v Chrudimi za budovou Regionálního muzea. Funguje od roku 1958 s výjimkou let 2005 až 2011. Areál má zapůjčený sdružení MaChr a pořádá v něm filmové projekce a kulturní, společenské a další akce.

Letní kino v Chrudimi

Letní kina provozují také například Svitavy, Česká a Moravská Třebová nebo Ústí nad Orlicí, ale jsou i v malých sídlech. Podle údajů, které ČTK poskytla Unie filmových distributorů, se promítá pod širým nebem třeba v Dolní Újezdu u Svitav, Břehách na Pardubicku, v Bezděčí u Trnávky či v Rozhraní na Svitavsku. V mnohých biografech se hraje zdarma.

V Pardubickém kraji fungovalo v roce 2020 také 18 kin se stálým provozem, z toho byly dva multiplexy. Stav se proti roku 2019 nezměnil. V regionu bylo i 12 kin s nepravidelným provozem, o jedno méně než v roce 2019.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související