V pečovatelském domě v Dolním Újezdu mají 4 zaměstnanci COVID-19

12. duben 2020 20:57

Čtyři zaměstnanci domova s pečovatelskou službou v Dolním Újezdu na Svitavsku jsou pozitivní na koronavirus

V sobotu testy potvrdily nákazu u jedné klientky. ČTK to dnes řekla krajská epidemioložka Olga Hégrová. "Zatím jsem testovali jenom zaměstnance. Musíme udělat strategii, provedeme epidemiologické šetření," uvedla. Klientka pozitivní na koronavirus je na infekčním oddělení pardubické nemocnice.

V objektu domova s pečovatelskou službou je 48 malých bytů, z toho čtyři byty jsou přizpůsobeny pro vozíčkáře. Od začátku epidemie zařízení nepřijímá klienty, několik bytů není obsazeno. Zařízení, v němž žijí senioři, je obecní. Obec tam má dva své zaměstnance. O klienty pečuje Charita z Dolního Újezdu.

Obec hledá pomoc, kraj dodal sety

Podle starosty Miloše Vrabce (Sdružení pro obec) charita hledá pomoc sociálních organizací v regionu, aby zajistila péči o klienty. "Není to klasický dům pro seniory, ne všichni potřebují péči. Testovali se všichni zaměstnanci, devět lidí. Náš pan správce a paní na úklid jsou negativní," řekl starosta.

Kraj dodal pečovatelskému domu v sobotu po potvrzení nákazy akutní sety, což je ochrana na celé tělo, obsahují tzv. dvojkový respirátor, štít, kvalitnější rukavice a overal, řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). "Dostali dohromady 14 balíčků pro dvě osoby. Do úterý by měli být chráněni. Dezinfekci zajistila obec. Pokoj nakažené klienty byl dezinfikován," řekl hejtman. Další případnou pomoc bude kraj s obcí a hygienou řešit podle aktuálního stavu, dodal.

Nejvíce nakažených na Pardubicku

Ve statistice počtu potvrzených případů se údaje objeví v pondělí, výsledky testů zaměstnanců dnes přišly až později večer, dodala Hégrová. Zatím krajské stránky uvádějí 219 lidí s nemocí covid-19. Stále je nejvíc nakažených na Pardubicku. Na Pardubicku je 110 potvrzených případů, o jeden víc než v sobotu. Na Chrudimsku jich je 70, na Orlickoústecku 23 a na Svitavsku 17. Hygiena od začátku epidemie indikovala k testování 1337 osob, doporučení dávají i lékaři, jejich indikace ve statistice nejsou. V kraji zemřeli v souvislosti s nákazou čtyři lidí, až na jednoho lidé starší 60 let. Poslední pacient v kraji zemřel podle statistik ministerstva zdravotnictví v sobotu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související