V pondělí začnou na 11 tratích v kraji platit upravené jízdní řády

16. březen 2019 07:10

Posunuté odjezdy i úplně nové spoje. Od pondělí se změní jízdní řády na několika železničních tratích v Pardubickém kraji. Mimořádnou úpravu si prosadili sami cestující, kterým vadilo, že některé vlaky nenavazují, nebo jsou přeplněné.

Podle pardubického hejtmanství je skutečně hlavní důvod nespokojenost cestujících. Současné jízdní řády platí od prosince loňského roku. Některé obce a také cestující ale upozorňovali na to, že v nich jsou nedostatky. Lidé se například nedostanou včas do práce nebo studenti do škol. A problémy byly tak výrazné, že změna nemohla počkat do června, kdy se jízdní řády pravidelně upravují.

Na trať z Pardubic do Havlíčkova Brodu se vrátí spěšné vlaky

02667308.jpeg

Spěšné vlaky jezdily na trati z Pardubic do Havlíčkova Brodu naposledy před šesti lety. Teď se tam zase vrátí. Rychlejší spojení budou zajišťovat soupravy RegioShark. Klasické osobní vlaky nejsou v konkurenci aut a autobusů pro řadu cestujících atraktivní.

Tratí, kterých se změna týká, je celkem jedenáct. Patří tam třeba i hlavní trať z Pardubic do České Třebové, z Přelouče do Prachovic nebo Chocně do Litomyšle. Někde jsou změny jen kosmetické, jinde ale docela zásadní.

To je třeba případ trati Svitavy – Žďárec u Skutče, kde je posunutý ranní spoj, který vyjíždí v pět ráno a končil v Pusté Kamenici. Nově bude pokračovat ve čtvrt na sedm dál do Žďárce, aby se lidé mohli dostat lépe na Chrudim a Pardubice.

Nejvíc se jízdní řád změní na trati Pardubice - Havlíčkův Brod, jak upřesnil mluvčí hejtmanství Dominik Barták: „Budou změny jak v ranní špičce, tak ve večerních hodinách, kdy je prodloužen osobní vlak 5345 do stanice Hlinsko v Čechách, kde bude zajištěna návaznost na vlak do Havlíčkova Brodu nebo autobus do Svratky.“

Prodlouží se některé spoje mezi Pardubicemi a Hlinskem a začne jezdit i další vlak z České do Moravské Třebové, pod číslem 24781. Pojede vždycky o nedělích v 19:24 z České Třebové, protože další osobní vlak na této trati býval prý přeplněný.

Spustit audio

Související