V rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí otevřeli moderní robotickou tělocvičnu

9. únor 2024 11:35

V rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí na Orlickoústecku otevřeli jednu z nejmodernějších robotických tělocvičen v zemi. 16 přístrojů dohromady za 16 milionů korun poslouží pacientům s poškozením mozku.

Otevření nové tělocvičny je prvním krokem k tomu, aby mohl ústav poskytovat léčbu v rámci takzvaného kranioprogramu. Bude to komplexní a intenzivní rehabilitační péče pro pacienty po cévních mozkových příhodách, kraniotraumatech nebo po operacích mozku. Ústav teď musí splnit smluvní podmínky zdravotních pojišťoven a zajistit technické vybavení pro léčbu a specializovaný personál.

Rychleji pacienty rozhchodí

Zařízení proto příjme další pracovníky, do července ještě nakoupí několik dalších přístrojů, těch nejdražších, které stojí přes 5 milionů korun a některé z nich musela schválit přístrojová komise ministerstva zdravotnictví. Kranioprogram by v léčebně měl oficiálně začít fungovat na podzim.

Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí otevřel jednu z nejmodernějších robotických tělocvičen v zemi

V nové tělocvičně je celkem 6 typů přístrojů. Je tam například robotický rehabilitační přístroj, který má za úkol pacienty upoutané na lůžko stavět do vertikální polohy a pohybovat jejich dolními  končetinami a nohy postupně zatěžovat. Novinkou je také dynamický chodník, který vypadá podobně jako běhací pás, ale má tlakové senzory a slouží k analýze a nácviku chůze při léčbě jejích poruch.

V Brandýse mají i vertikalizační lehátko, které nabízí znehybněným pacientům postupnou vertikalizaci z lehu, přes sed, až do plného stoje. A mají i speciální křeslo, které stimuluje svaly pánevního dna a pomáhá lidem trpícím inkontinencí.

Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí otevřel jednu z nejmodernějších robotických tělocvičen v zemi

V současné době má léčebna okolo 5 pacientů s poškozením mozku měsíčně. Dostávají se tam co nejdřív po stabilizaci z akutního stavu, ve kterém se ocitli například po cévní mozkové příhodě. Na rehabilitaci chodí v takzvaných ošetřovacích dnech a v léčebně můžou pobývat maximálně 8 týdnů, potom se přesouvají do domácí péče nebo do péče jiného zdravotnického zařízení.

Kranioprogram léčbu v rehabilitačním ústavu prodlouží až na 3 měsíce a díky novému personálu a přístrojům zajistí intenzivnější rehabilitace, což by mohlo pacientům pomoct vrátit se rychleji a lépe do běžného života.

Spustit audio

Související