V rukách Josefa Fidlera vzniká historickými metodami současná móda

30. červenec 2020

Tkadlec Josef Fidler v historickém objektu hlinecké památkové rezervace Betlém Hlinsko pokračuje v tradici ručního tkaní. Jeho jméno řada lidí automaticky spojuje s žinylkou, ale v široké nabídce používaných technologií a výrobků má i takzvané hadráky. K jejich návratu do výroby pomohl paradoxně koronavirus.

„Pod hadrákem si posluchači můžou představit silnější tkaninu vyrobenou ze starých látek. Kamarádka mě oslovila s tím, že jí zbyly látky od šití roušek. A v tu ránu mi naskočil nápad vrátit se k hadrákům,“ popisuje Josef Fidler.

Už předkové recyklovali

Stejně jako žinylka, mají i hadráky dlouhou historii. „Naši předkové šetřili se vším. Když ubrusy nebo povlečení dosloužilo svému původnímu účelu, tak se roztrhalo na pásy a tkaly se z toho koberce. Vidět je můžete téměř v každé roubence na Betlémě, nebo Veselém kopci. Hadrové koberce byly neuvěřitelně pevné a odolné. Když po letech dosloužily, tak se stěhovaly do síní a do komor. A pak svůj život dožily na stěnách ve chlévě, kde se věšely, aby dobytku nebyla zima,“ vysvětluje hlinecký tkadlec.

Hadrák pro dobrou věc

Výtěžek z prodeje hadráků podpoří dobrou věc. Poputuje dětem z Centra denních služeb Motýl v Hlinsku: „Akce trvá do konce srpna, až to skončí, tak ty děti pozveme někam na zájezd, nebo ať si za to něco koupí.“ Josef Fidler uvítá i pomoc od lidí, kteří by se chtěli zbavit látek, především v přírodních barvách jako jsou hnědá, béžová a podobně.

Hadrák - koberec, který Josef Fidler vyrobil ze starých látek

I když u hadráků jde o jednoduchou technologii, doma si ho vyrobí jen ten, kdo má tkalcovský stav. „Tam to chce výrazné napětí osnovy, aby byl hadrák tuhý, pevný a nerozsypal se. Bez toho stavu to opravdu nejde.“

Ale menší hadrák, který poslouží třeba jako originální prostírání, už v domácích podmínkách zvládnete. „Sestrojíte si nějaký dřevěný rám, na ten vypnete osnovu a s tím už se dá pracovat,“ říká Josef Fidler, který má spolu s módními návrháři a dalšími šikovnými kolegy s hadráky velké plány.

Tkaná móda na léto

Panuje obecná představa, že šátky a šály se nosí hlavně v chladném počasí. Ale Josef Fidler má v nabídce i letní doplňky. „Šátky Rebel vyrábím i v odlehčeném letním provedení. Je to bavlna, viskóza a len. Šátek vypadá nádherně, protože len tam dělá takovou mramorovanou strukturu. A pro dámy to je báječný bavlněný pléd ažurka. To je stará tkalcovská vazba, někdy se jí říká nepravá perlinka, nebo prolamovaná vazba. A z toho jsou nádherné, fantastické letní plédy.“ Spoustu parády udělají třeba na předzahrádkách, koncertech, divadlech a podobně.

Josef Fidler sice využívá prastaré tkalcovské metody, v jeho rukou ale vznikají současná díla, která už dávno nevypadají, jako oblečení našich babiček. Naopak oslovují dnešní generaci a jsou, jak se říká „in“. „Zakládám si na tom, že moje výrobky nesou pečeť ruční práce. Na první pohled to musí být vidět, že to je něco jiného než z obchodu. Udělat propojení staré technologie se současnou módou.“

Spustit audio

Související