Mezi Hlinskem a Poličkou je 28 kilometrů nového vedení vysokého napětí

19. srpen 2019 07:10

Společnost ČEZ Distribuce dokončila výstavbu vedení vysokého napětí (110 kV) mezi Hlinskem a Poličkou. Umožní připojování dalších odběratelů hlavně z řad velkých podniků v průmyslové zóně v Poličce. Nedostatečná kapacita rozvodné sítě ve městě brzdila rozvoj podnikání.

Celkem bylo na trase dlouhé 28 kilometrů nově vztyčeno skoro 200 stožárů, které mají podle terénu výšku až 40 metrů. Všechny mají pevné betonové základy, na jednu patku se spotřebovalo zhruba 120 až 150 krychlových metrů betonu. „Pro představu, na stavbu základové desky rodinného domu je potřeba zhruba 50 krychlových metrů. Na tuto stavbu dorazilo přibližně 1500 domíchávačů betonu,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková. Celkové náklady stavby se pohybují kolem 400 milionů korun.

Většina sloup už stojí, zbývá osadit poslední zbývající betonové patky

Výstavba vedení začala na podzim 2017, hotovo bylo za 18 měsíců. Kromě nového spojení obou měst byly zprovozněny i nové kabelové rozvody vysokého napětí na území Poličky a rozvodna 35 kV ve městě.

Na nedostatečnou kapacitu sítě si stěžovaly některé firmy, například výrobce hraček Ravensburger. „Zprovozněním této stavby to však nekončí, abychom zajistili požadovanou spolehlivost, budeme muset vybudovat vedení 110 kV z Poličky do Svitav,“ uvedl ředitel úseku Řízení distribučních aktiv společnosti ČEZ Distribuce Pavel Šolc. Další výstavba je ve fázi projekční přípravy, v současnosti se vyjednává s vlastníky pozemků.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související