V Ústí nad Orlicí funguje nová HIV poradna, krevní testy jsou zdarma

16. duben 2019 08:15

V Ústí nad Orlicí si teď lidé můžou nechat zdarma udělat test na virus HIV. Orlickoústecká nemocnice totiž otevřela novou poradnu. Je to první takové pracoviště v Pardubickém kraji. Funguje každý čtvrtek a služby poskytuje anonymně.

Cílem je, aby se nakažení pacienti o nemoci včas dozvěděli, mohli co nejdřív zahájit léčbu a nenakazit někoho jiného.

Zájemce o test musí nejdřív vyplnit dotazník o svém životním stylu, kde odpovídají na různé intimní dotazy. Nemusí to vyplnit přímo v poradně ale i předem po internetu. Lékaři pak podle odpovědí rozhodnou, na jaké nemoci pacienta otestují.

Pokud je to test jenom na HIV, odeberou mu kapku krve z prstu, tzv. kapilární krev. Když chtějí vyloučit i riziko syfilidy nebo žloutenky, vezmou víc krve injekcí a provedou několik testů najednou.

„Testy jsou vyhodnocené během chviličky, u HIV je to několik minut. Kdybychom odebírali ještě testy na syfilis nebo žloutenku, tak by museli počkat 20 minut, než se test vyhodnotí,“ říká vedoucí poradny Petr Vaníček.

Vyšetření zcela anonymně

Celá návštěva v poradně je pro lidi zcela anonymní, každý klient má přidělený číselný a písemný kód a lékařům sdělí v podstatě jen svůj rok narození, nemusí to být ani přesný den a také okres, ve kterém bydlí.

Přijít může v podstatě kdokoli, kdo má podezření, že se mohl nakazit virem HIV nebo některou z dalších uvedených nemocí. Ředitel společnosti AIDS pomoc Jiří Pavlát ale řekl, že se dají očekávat tři hlavní skupiny lidí: „Ze strany mužů majících sex s muži, potom lidi, kteří nemají trvalý partnerský vztah a mají aktivní sexuální život a lidi ze sexbyznysu – nejen prostitutky, ale i klienty.“

Jeden test na HIV včetně souvisejících provozních a mzdových nákladů stojí asi 500 korun. Většinu z toho platí ministerstvo zdravotnictví z národního programu boje proti HIV a část přispívají sponzoři nebo soukromí dárci.

Spustit audio

Související