V Ústí nad Orlicí někdo nasprejoval hákové kříže na divadlo i domy

15. leden 2020

V noci na dnešek někdo v Ústí nad Orlicí sprejem nastříkal asi na 15 budov hákové kříže. Je mezi nimi Roškotovo divadlo, které je národní kulturní památkou. Případem se zabývá policie.

„Je to pro nás neobvyklá událost. Nikdy jsme se touto problematikou nemuseli zabývat a šetřit ji. Pokud se tady někdy objevil nápis, bylo to nahodilé, spíš klukovina. Nikdy ne masivnější akce jako teď," řekl starosta města Petr Hájek.

Hákový kříž někdo nastříkal na čelní fasádu divadla, na zadní část budovy nápis, patrně nějakého fotbalového klubu.

Vandal vyřadil z provozu kameru

Vandal zřejmě dobře věděl, co dělá. „Pachatel před tím, než začal s nástřikem symbolu na fasádu divadla, vyřadil z provozu monitorovací kameru městské policie,“ řekl České televizi starosta.

Další kříže jsou podle starosty na soukromých budovách v ulicích Jilemnického, J. Nygrína a V Lukách. „Musíme se popasovat s odstraněním nápisu. Budeme to konzultovat s památkáři,“ řekl Hájek.

Mezi politiky, kteří událost odsoudili, je pardubický hejtman. „Viník možná vůbec neví nebo možná nechce vědět, co se dělo v Evropě v období 2. světové války. Hnusí se mi různé snahy o popírání holocaustu a činnost extremistů. Doufám, že se tento smutný případ prošetří,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na facebooku.

Divadlo z roku 1936 je od roku 2017 národní kulturní památkou. Složili se na něj občané, podnikatelé a spolky. Budovu navrhl významný český architekt Kamil Roškot. Divadlo patří mezi výrazné funkcionalistické budovy první poloviny 20. století. Od roku 1993 nese jméno svého projektanta.

Symbolika svastiky

Svastika, pradávný symbol mnoha kultur světa, je kříž s ohnutými rameny, a to buď ve směru hodinových ručiček (pravotočivá svastika), nebo proti němu (levotočivá svastika).

Objevuje se v mnoha kulturách po celém světě jako náboženský symbol, symbol různých organizací a politických směrů nebo prostě jako dekorativní prvek. Nejstarší doklady toho symbolu jsou známy již z neolitu v oblasti Evropy a Blízkého východu.

autor: ako | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související