V úterý skončí práce na trati Pardubice – Stéblová. Cesta do Hradce bude bezpečnější a plynulejší

12. listopad 2022 10:30

Na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové budou od poloviny příštího týdne vlaky jezdit rychleji, plynuleji a bezpečněji. Po přibližně jednom a půl roce totiž skončí rozsáhlá modernizace trasy v úseku mezi pardubickými Rosicemi nad Labem a Stéblovou.

Správa železnic zprovozní trať v polovině příštího týdne. Vlaky budou od pardubických Rosic nad Labem směrem na Hradec využívat dvě koleje. To znamená nejen vyšší kapacitu trati, ale také bezpečnější a plynulejší provoz, protože se už soupravy nebudou muset křižovat ve stanicích, ale bude to možné kdekoliv na trase.

Čtěte také

Navíc navazující úsek ze Stéblové do Opatovic nad Labem je zmodernizovaný a dvoukolejný už několik let. Trasa z pardubického na královéhradecké hlavní nádraží má přibližně 22 kilometrů, z toho dvoukolejka je na zhruba 16 kilometrech. Poslední jednokolejný úsek je z Opatovic do Hradce, kde modernizaci brzdí spory o kaštanovou alej na Pražském předměstí.

Nové podchody

Pro cestující to bude znamenat komfortnější cestování. Výrazně se totiž proměnily stanice a zastávky na trase. Například v Rosicích nad Labem je teď jedno velké ostrovní nástupiště s podchodem a tunel pro pěší pod kolejemi je i na zastávce Semtín.

Novinky budou moci cestující od úterý příštího týdne využívat, „Spouštíme obě koleje ze Stéblové až po Rosice. Budou funkční podchody v Rosicích a v Semtíně, budou funkční zastávky a celá stanice Rosice,“ přibližuje Radomil Novák ze Správy železnic.

150 metrů dlouhý most přesunuli dělníci o 18 metrů. Na provizorním místě bude sloužit, než se postaví nový most

Samozřejmostí jsou také peróny, které mají hranu ve stejné výšce, jako mají podlahu nízkopodlažní spoje, což značně usnadní nastupování třeba lidem na vozíku nebo maminkám s kočárky. V provozu ale ještě nebude nová zastávka Stéblová – Obec. Je sice hotová, ale nepočítají s ní zatím jízdní řády. Vlaky v ní začnou zastavovat až od poloviny prosince, kdy začnou platit jízdní řády nové.

Výrazné zrychlení zatím ne

Cesta vlakem z Pardubic do Hradce Králové se ale zatím příliš nezrychlí. Podle dostupných budoucích jízdních řádů trasu osobní vlak urazí za 23 minut, rychlík za 18 a spěšný vlak za 17 minut. „Úzkým hrdlem“ bude ještě rok úsek mezi pardubickým hlavním a rosickým nádražím, kde se jezdí po provizorním mostě přes Labe.

Nový, dvoukolejný most má být podle plánů hotový až příští rok na podzim. Po jeho dokončení se dá předpokládat, že se jízdní doba ještě zkrátí a v budoucnu, až bude trať zabezpečená evropským systémem ETCS a vlaky budou moct využívat svou maximální rychlost, měla by se doba jízdy ještě zkrátit.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související