V zámecké kuchyni ve Slatiňanech se znovu rozžhaví plotny. Nevařilo se tam 80 let

30. září 2024 14:10

Jak přilákat na zámek další návštěvníky? Nabídnout jim kousek pečeného masa nebo voňavý koláč. Na zámku ve Slatiňanech se chystají zprovoznit původní šlechtickou kuchyni. Dveře se tam zavřely po druhé světové válce, kdy panství zkonfiskoval stát. Zásadní a nejnáročnější bude obnova původních kamen. Návod na obsluhu sice chybí, optimismus řemeslníků ale ne.

Zachránit se podle kamnáře Zdeňka Augusty povede jen horní část kamen: „Po prvním ohledání se zdálo, že půjde na kamnech zachránit více věcí. Ten sporák prodělal nějakou rekonstrukci, co jsme věděli. Byl osazen elektrickou plotýnkou, protože dovnitř vedl kabel. Netopilo se v něm. Nyní, když jsme se dostali skoro až na podlahu, jsme zjistili proč. Všechno je vylité betonem a beton v ohni být nemůže. Tady to topeniště a sokl nejdou zachránit.“

Původní kachle ze zámeckých kamen

Z kamen tedy zůstane kostra. „Toto jsou původní komponenty, paradoxně, co chybí na tom železe, lze doplnit, ale ten beton, který se přisál na původní kachle, je tvrdý a keramika je měkká. Takže praskne keramika a beton zůstane.“

Deset tun materiálu

Laik by řekl, že kamna už nikdy topit nebudou, ale odborníci tam cestu vidí. „Pro nás to náročné není. Kamna až budou hotová, tak váží necelých 10 tun, takže 10 tun materiálu tady bude pracovat tím způsobem, že do sebe nabere teplo a bude vyzařovat.“

Z původních zámeckých kamen zůstane kostra

Připráci na památce je nutné pracovat původními postupy. Kamna v polovině 19. století dodala do Slatiňan dvorní vídeňská firma. A je to kousek, který patřil ve své době k nejlepším, říká kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta.

Od války se netopilo

„To, co je teď úplně nejvíce rozebrané je vlastní plotna. Úplně chybí věžice s troubami a se sušárnou. Pak tu máme ještě rožeň a rošt. Ty teprve budou rozebírány. Celé se to bude zprovozňovat, protože sporák od války nikdo nikdy v provozu neviděl, tak se tu od té doby netopí. To s sebou nese problémy s vlhkostí. My chráníme památku a zároveň se ji snažíme prezentovat a oživovat.“

Podle kastelána je představa taková, že by rádi sporák měli rádi vcelku na konci listopadu. Obnova zámecké kuchyně bude stát asi milion korun.

Důmyslný mechanismus otáčení rožně pomocí proudu vzduchu v komíně
Spustit audio

Související