V Železných horách narazíte v lokalitě Na Pilce na sfingu. Hlídá romantické údolí řeky Chrudimky

1. duben 2022

Skalní útvar, který při troše fantazie připomíná kamennou sfingu, se tyčí nad řekou Chrudimkou už miliony let. Kvůli těžbě kůrovcem napadeného dřeva v okolí teď ale naplno vyniknul. Skály nedaleko obce Klokočov, v lokalitě zvané Na Pilce, která leží na hranici Pardubického kraje a kraje Vysočina, totiž doslova vystoupily z lesa.

Do údolí řeky Chrudimky, která Na Pilce vytváří krásné meandry, je nejlepší vyrazit po žluté turistické značce, a to z obce Klokočov. Jejím symbolem se stala slavná historická lípa, která roste přímo na návsi. Lidé jí říkají Karlova, Královská nebo Císařská. Anebo taky Tisíciletá lípa. Jde skutečně o jeden z nejstarších žijících památných stromů v Česku. Stáří se odhaduje na 900 až 1000 let.

Po asi půl druhém kilometru se z Klokočova dostanete do údolí řeky Chrudimky. Je to rekreační oblast, která ale není turisty nijak zvlášť vytížená. Lokalita se v poslední době kvůli těžbě dřeva značně proměnila, ale rozhodně neztratila nic ze svého půvabu. Procházet se tu můžete podél meandrů řeky nebo si v létě posedět na příjemné zahrádce místní restaurace.

Řeka Chrudimka je v jarních měsících bohatá na ryby, které se sem z nedaleké přehrady Seč vydávají třít. Množství ryb láká vodní ptáky, a tak je tu hodně volavek, svá loviště tu mají i vzácní čápi černí. Na okolních svazích loví dravci, které vábí nově vzniklé holiny po těžbě dřeva.

Kamenná sfinga u Klokočova

V lokalitě Na Pilce překlenuje řeku Chrudimku dřevěný most. Ten je ovšem potřeba přecházet s velkou opatrností. Tvoří ho totiž jen dvě prohýbající se klády. Potom už je to jen kousek k rozcestníku. Od něj můžete pokračovat dál k obci Přemilov nebo zamířit ke skalním útvarům.

Jedním z výrazných skalních útvarů nad řekou je kamenná sfinga. Dokud jí obklopoval smrkový porost, její křivky tak nevynikly. Samozřejmě nevypadá přesně jako její slavná egyptská kolegyně, ale některým turistům může velkou Sfingu trochu připomínat. Kamenná sfinga nad Chrudimkou není součástí žádných vlastivědných atlasů, ale stojí za to se k ní vydat. Je to krásný, klidný kout přírody, kde davy turistů určitě nepotkáte.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.