V zimě je ideální čas na řízky. Nejlépe se množí okrasné a ovocné keře

22. leden 2024

Průřez, průklest, prostřih, to všechno jsou práce, které zahradě v zimním období prospívají. Při prořezu si nezapomeňte nadělat řízky z okrasných a ovocných keřů. Teď je ten nejlepší čas na jejich množení řízkováním.

Nejlepší doba pro řízkování keřů je právě teď, na přelomu ledna a února, v době jejich spánku, na rozdíl od muškátů, které se řízkují na konci srpna.  Počkejte si ale na to, až bude rtuť teploměru lehce nad nulou.

Namnožte si zlatici nebo angrešt

Podle zahradníka Františka Hlubockého se řízkováním velmi dobře množí okrasné keře jako například zlatice, vajgélie, jasmíny nebo tibetské šeříky. Z ovocných keřů jsou na řízky vhodné rybízy, angrešty, ostružiny nebo aronie, zkusit můžete i vinnou révu.

Réva vinná - sázení (ilustrační foto)

 „Použijte pěkné výhony, které mají být dlouhé asi dvacet centimetrů. Seřízněte je šikmo a dobře se podívejte, kde je spodek a kde vršek, abyste řízek neuložili obráceně. Řízky založte do vlhkého písku nebo rašeliny, zakryjte je klidně do poloviny a nechte nejlépe ve sklepě, v nevytápěném skleníku nebo nechte zakryté v závětří domu. Dát větvičky do vody nestačí, spodní řezná rána by mohla být náchylná k chorobám,“ vysvětluje zkušený zahradník.

Takto nechte řízky uložené a teprve v březnu je tzv. napíchejte do volné půdy na záhon, šikmo, pod úhlem cca čtyřiceti pěti stupňů. Důležité je nechat je skoro celé pod zemí, ven může vykukovat jen jedno, maximálně dvě očka. 

Podobným způsobem se množí i vinná réva nebo růže. Více si poslechněte v záznamu pořadu. Zahradník František Hlubocký poradí i s tím, jak se zbavit lišejníků na ovocných stromech.

Spustit audio

Související