Chcete mít kvalitní česnek? Zakročte rázně proti houbomilce

23. únor 2016

Předjaří o sobě dává vědět. Rozkvétají bílé sněženky podsněžníky a žluté talovíny zimní. A také raší první cibuloviny. Kromě květin se začíná probouzet i česnek a cibule sazečka. Jak nám řekl v Radioporadně zahradník František Hlubocký, je třeba ho ošetřit proti houbomilce česnekové.

Jakmile necháme tuto mouchu působit, začnou česneku žloutnout lístky, kroutí se a uhnívají.Houbomilka česneková je hmyzí škůdce. Vylíhne se z larvy, která je v zemi už z loňského roku. Je třeba tomu zamezit zálivkou. Do konvičky nařeďte přípravek, který je běžně k dostání na likvidaci houbomilky česnekové. Nařeďte s vodou tak, jako když připravujete postřik. Veškeré informace najdete v návodu. Konvičkou zalijte až ke kořínkům česneku. Právě v těchto dnech, kdy česnek raší, je třeba tuto zálivku uskutečnit. Po týdnu pak raději zopakovat.

Podobné je to s cibulí sazečkou. Až bude 3 – 5 centimetrů nad zemí, proveďte preventivně tuto zálivku. Je třeba na to myslet ještě předtím, než začne rostlina chřadnout.

Únorový postřik broskvoní zabrání jejich kadeřavosti

Kadeřavost broskvoní je metlou zahradníků. Jeden postřik měďnatými prostředky je třeba provést nejpozději do konce února. Kolem 10. března ho pak zopakovat. Nezapomínáme na důkladný postřik při vhodném počasí bez větru a bez deště. Je třeba postříkat všechny větve i kmen až k zemi. Při současném průběhu zimy je podle ovocnářů vhodné postříkat broskvoň ještě potřetí, a to těsně před rašením. Ale broskvoň nesmí mít ještě listy, to bychom stromu uškodili.

Je čas na řízkování muškátů

Právě v této době už myslíme na to, jak si namnožit balkónové květiny tak, aby nám dělaly na jaře a v létě hezkou dekoraci. Jak na to?

Vršky muškátů se odstřihnou – raději ty pevnější a vyzrálé, dlouhé asi 5 centimetrů. Dva až tři listy odspodu se odstraní, nechá se jen kousek řapíku a nechají se jen jeden až dva lístky středové. Řízky necháme klidně jeden den ležet v pokojové teplotě, aby rány zaschly. Je dobré sázet řízky mírně šikmo a do vlhké půdy. Je také vhodné přikrýt vysázené řízky mikrotenovým sáčkem a udržovat vlhkou – ne však mokrou – zeminu. Jednou denně sáček odklopit, nechat půl hodiny vyvětrat. Zpočátku malé rostlinky lehce vadnou, ale měly by se velmi brzy vzpamatovat a začít růst ke spokojenosti svého pěstitele.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.