Do těsta mák, polít žahourem a posypat drobenkou. Zkuste vychytané ovocné knedlíky

20. červenec 2023

Největší audioportál na českém internetu

Meruňkové knedlíky polité žahourem | Foto: Profimedia

Vyzkoušejte výtečné ovocné knedlíky podle kuchaře vyznamenaného Křížem svatého Vavřince

Ovocné knedlíky a kaše patří mezi oblíbená letní sladká jídla. Na pár vychytávek jsme se zeptali zkušeného kuchaře Václava Šmerdy, vyznamenaného nejvyšším kuchařským oceněním v České republice - Křížem svatého Vavřince.

„Nejraději mám kynuté ovocné knedlíky. Důležité je dát jim dost času na vykynutí. A do těsta můžete zkusit přidat celý mák. Ten knedlík to ozvláštní a získá jinou chuť. Na půl kila mouky dejte asi tak pět deka celého máku,“ doporučuje kuchař. 

Meruňky vyniknou i v bramborovém obalu

Pokud děláte knedlíky s meruňkami, rozpulte každou meruňku a do díry po pecce vložte kostku cukru. Pak už nemusíte tolik sladit. Skvělé jsou meruňkové knedlíky z tvarohového nebo bramborového těsta.

Kuchař Václav Šmerda

„I do tvarohových knedlíků můžete přidat trochu máku. Nebo přidejte mandlovou mouku. To je taky moc dobré. Základem je samozřejmě tvaroh, mouka a vejce. A doporučuji bramborové ovocné knedlíky. Naplňte je meruňkami, nevařte, ale pomalu smažte na másle. Potom obalujte v cukru se skořicí“, doplňuje Václav Šmerda.  

Pocukrovat a polít máslem, to je klasika, kterou se dochucuje povrch ovocných knedlíků. Můžete to zkusit i jinak. Ušlehejte třeba tvaroh a polijte tzv. žahourem. Žahour Václav Šmerda nevaří, dělá ho za studena. Ovoce rozmixuje, trochu osladí, dochutí například mátou a touto osvěžující chladnou ovocnou omáčkou polije knedlíky.

„Všichni umíme drobenku. Smícháme mouku, máslo a cukr. Zkuste drobenku upéct v troubě a potom nasypat na ovocné knedlíky. Hezky to pak křupe,“ přidává další ozvláštnění kuchař Šmerda.

Rybízová pohádka mládí

Urodilo se vám hodně rybízu? Kuchař Václav Šmerda doporučuje jednoduchý recept, který zná už od dětství. „Ušlehejte bílky s krystalovým cukrem nad párou tak, aby byl krém pěkně hustý a tuhý, podobně jako na trubičky. Do toho rozmixujte červený rybíz. A to je celé. Nedávno jsem snědl několik talířů a připomněl si tak pohádku mládí,“ usmívá se Václav Šmerda, který předává své bohaté zkušenosti studentům v oboru kuchař v Poličce.

Kaše z kuskusu nebo polenty na sladko. Jak na to? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Mohlo by vás zajímat

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.