Valy u Přelouče nejsou jenom trhy. Čím to tam žije?

9. srpen 2019

Několik desetiletí se ve Valech drží tradice, díky které je obec vyhlášená. Spolek Proval by ale chtěl, aby se o ní vědělo víc.

V sobotu 10. srpna bude mít premiéru Den pro Valy. „Jsme poměrně nový spolek. Vznikli jsme až na základě této akce. Chtěli bychom oživit kulturní dění v naší obci. Valy leží na hlavní silnici z Pardubic do Přelouče. Historicky to bylo docela významné středisko. Taky proto na akci chystáme spoustu historických materiálů a informací z celých dějin Valů, které jsou staré víc než 600 let,“ říká šéf spolku Petr Balada.

Oprášení kostela

Akce má dvě části. První bude od rána do odpoledne v kostele svatého Michaela Archanděla, tedy v jedné z nejstarších středověkých sakrálních staveb v regionu. „Dnes už nemá původní podobu. V jeden čas byl úplně zarostlý. Přesto se zachovaly některé původní stavební prvky. Když jsem do něj poprvé vstoupil, říkal jsem si, jaká je škoda, že v podstatě zůstává zavřený. Otevírá se jenom jednou měsíčně při mši.“

Kostel je vlastně jediný viditelný architektonický pozůstatek po bývalé obci Lepějovice. Ta je s dějinami Valů spjatá. Výtěžek z plánované akce poputuje právě ve prospěch kostela. „Byli bychom rádi, aby se nastartovaly nezbytné opravy. Udělala se střecha, ale bohužel obvodové zdi a některé prvky by zasloužily obnovu a vylepšení,“ myslí si Balada. 

Stavba se takto otevře vůbec poprvé. Chystá se přednáška prorektora Univerzity Pardubice Petra Vorla, hudební vystoupení a mohly by se rozeznít i varhany.

Květinový rekord

Mezitím začne program na hřišti s dětskou zónou, výstavami, hudbou a podobně. Historik Matěj Pešta se zaměří na beatovou a rockovou hudbu na Přeloučsku. I ve Valech se dřív pořádaly velké rockové zábavy. Pokus o rekord bude spočívat ve tvoření a počítání papírových květin. „Přijede komisař Agentury Dobrý den, která sbírá české rekordy. Uvidíme, kolik květin se podaří zasázet.“

Návštěvníci můžou na akci přijet autem. Parkoviště bude ze směru od Pardubic i od Přelouče.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související