Ve většině přírodních koupališť v Pardubickém kraji je čistá voda

17. červen 2022 05:52

Většina přírodních koupališť v Pardubickém kraji má čistou vodu. Mírné znečištění vodními mikroorganismy hygienici již na konci května zjistili v rybníku Rosnička na Svitavsku, koupání tam však zakázané není.

Horší průhlednost vody má také rybník Hluboký na Pardubicku. Podle hygieniků je voda v Rosničce vhodná ke koupání když má mírně zhoršené vlastnosti. Po koupeli je vhodné se osprchovat.

Menší připomínky mají hygienici k rybníku Hluboký. Vykazuje sníženou průhlednost vody, což je ale vzhledem k charakteru dna obvyklé. Voda je nezávadná a vhodná ke koupání, dlouhodobě je na druhém stupni z pěti.

Písníky bez závad

Ostatní vodní nádrže v přírodě jsou bez závad. Lidé mohou bez obav zamířit k přehradě Seč na Chrudimsku a Pastviny na Orlickoústecku, k oblíbeným písníkům Mělice a Březhrad na Pardubicku, rybníku Dlouhý na Orlickoústecku nebo k nádržím Konopáč na Chrudimsku či Březina na Svitavsku.

Léto u Dlouhého rybníku nedaleko Lanškrouna

Kam vyrazit za koupáním?

Hledáte inspiraci na zajímavé koupání pro celou rodinu? Prohlédněte si fotky a pusťte si náš letní seriál Prázdninové cesty k vodě, kde jsme po zajímavém koupání zapátrali.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související