Vědění mladým předají talentovaní středoškoláci na univerzitní půdě

7. listopad 2017

Dnešní generace je v zajetí mobilů a nic jiného než moderní technologie ji nezajímá. Podobné názory se tak trochu snaží vyvrátit celorepubliková vědecká konference. Chystají ji studenti pro studenty na Univerzitě Pardubice.

Letos to bude pátý ročník akce Vědění mladým. Jde o odbornou přehlídku vědeckých prací středoškoláků. „Dorazí 150 účastníků. Prezentovat budou různá témata třeba využití rekonstrukce ve stavitelství, kvalita života pacientů po operaci srdce, ale i vegetariánství, poruchy příjmu potravy. Někteří studenti se snaží vytvořit výukové materiály pro své spolužáky,“ říkají za organizátory Patrik Čermák a Kateřina Šraitrová.

Jak konference vypadá?

Má ústní a posterovou sekci. Studenti dostanou 10 minut na prezentaci a následuje 5 minut diskuse. Nechybí ani akademici, kteří studentům předsedají. Hlídají čas, ptají se a ústní prezentace doprovázejí vlastní přednáškou.

mikroskop, věda

Kde se vzal nápad na podobnou akci? „Oba dva jsme se na střední škole účastnili různých úzce zaměřených soutěží. Říkali jsme si, že by bylo dobré, kdyby se potkali studenti, kteří se zabývají různými věcmi z nejrůznějších oblastí. Navíc by mohli své práce prezentovat. Chodí k nám talentovaní studenti s velice kvalitními příspěvky.“

Vědění mladým hostí ve středu Aula Arnošta z Pardubic. V 9 hodin ho zahájí rektor Univerzity Pardubice. Konference pokračuje až do 16 hodin. Přijít a zapojit se do diskuse může kdokoliv. Ve stejný den bude i další diskusní večer Kavárna Universitas. Obě akce jsou součástí Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky.

autor: Jakub Malý
Spustit audio