Velikonoční nádivka, které se také říká buchta, sekanina nebo svítek. Udělejte si ji se špenátem

Bílá sobota byla vždy z pohledu hodování veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které se ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. 

Dalším tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek.

Na Bílou sobotu je v kostelích zapálena Velikonoční svíce - paškál. V noci ze soboty na neděli, která se nazývá Velká noc, se slouží v kostelech velikonoční vigilie. Nastává okamžik zmrtvýchvstání, symbol nového života. Na Bílou sobotu se připravovaly typické pokrmy: velikonoční hlavička, která má připomínat tvar trnové pokrmy. Tento pokrm měl být překlenutím mezi přísným půstem a slavnostním jídle svátků.

Suroviny:
200 g vařeného uzeného masa, 5 rohlíků nebo housek, 200 ml mléka, 4 vejce, 75 g másla, 2 hrsti čerstvých zelených listů špenátu, 1 hrst listové petržele, sůl, pepř, muškátový oříšek a máslo na vymazání formy

Postup:
Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C.
Listy špenátu spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.
Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Opatrně promíchejte. Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte. Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a u pečte dozlatova (asi 30 minut).

Velikonoční nádivku bychom měli správně upéct na Bílou sobotu. Ta už je ve znamení konce 40denního půstu a právě v tento den bude patřit na stůl nádivka, které se také říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek. Její důležitou součástí jsou také zelené bylinky, nejlépe i mladé kopřivy nebo špenát.

Velikonoční nádivka
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.