Velká lahůdka. Vepřové kotlety se zeleninovým pyré, oblíbený druh masa v české kuchyni

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

A vepřové kotlety se zeleninovým pyré jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Suroviny:
4 vepřové kotlety, sůl, 1 lžíci medu, drcený barevný pepř, mletý koriandr, 3 lžíce oleje na smažení, 1-2 lžičky sójové omáčky

Pyré:
600 g kapusty, sůl, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 400 g kořenové petržele, 2 lžíce másla, 1 lžíci kari koření, 200 ml kokosového mléka, špetku chilli koření, špetku zázvoru

Postup:
Kotlety očistíme a po obvodu několikrát nařízneme. Naklepeme je, osolíme, potřeme medem a okořeníme. V chladu je necháme odležet.
Listy kapusty opláchneme a necháme okapat. Vykrojíme z nich řapíky a nakrájíme na nudličky. V osolené vodě je uvaříme doměkka. Scedíme je a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme, petržel očistíme. Vše nakrájíme nadrobno.
Na másle orestujeme cibuli a česnek a po chvíli přidáme kari koření a petržel. Vše podlijeme trochou vody, osolíme a pod pokličkou dusíme. Když je téměř měkká, přilijeme k ní kokosové mléko. Dochutíme chilli a zázvorem a ještě chvíli dusíme. Nakonec petržel rozšťoucháme a promícháme s kapustou.
Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm z obou stran zvolna opečeme. Vyjmeme je a výpek rozředíme vodou. Šťávu nakonec dochutíme sójovou omáčkou, krátce povaříme a odstavíme.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.

U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.

Vepřová kotleta, oblíbený druh masa v české kuchyni
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.