Velký papoušek vám vyřve díru do hlavy. Pro začátek berte raději andulku

26. květen 2023

Papoušek Ricky je amazoňan modročelý. V přírodě patří mezi nejpočetnější papoušky, je také velmi oblíbeným mazlíkem pro domácí chovy. Ne všichni ale péči o něj zvládnou. Problémy bývají i s množením, jak popisuje Romana Vojířová z azylu pro opuštěná zvířata Pohádková zahrada v Pardubicích.

„Když se k nám Ricky dostal, tak nemohl chodit, nožky tahal za sebou, měl pohmožděná křídla. Dnes se díky rehabilitaci u nás v Pohádkové zahradě zotavuje, dokáže si podržet krmení a dát si ho do zobáčku, což pro něj ještě před pár týdny bylo nemožné. Za dva roky si podle veterinární doktorky možná i popolétne,“ popisuje papouška Romana Vojířová, která se ujala léčby tohoto amazoňana, který by jinak chybou špatného chovu nepřežil.

Bez náklonnosti se dokáže i zabít

Velký papoušek podle zkušené chovatelky Romany Vojířové rozhodně není pro začátečníka.

„U nás v Pohádkové zahradě návštěvníci obdivují, že máme velké papoušky a máme jich hodně. Ujali jsme se jich, protože jejich původní majitelé jako chovatelé selhali. Velcí papoušci jsou velmi sociální bytosti a silně se navážou na partnera. Musíte jim věnovat ještě mnohem více času, než třeba psovi. Dokážou se sebepoškozovat, dokonce spáchat sebevraždu,“ varuje Romana Vojířová.

Dalším důvodem, proč se lidé zbavují velkých papoušků, je jejich nesnesitelný řev. Když se totiž velký papoušek rozpovídá, slyší to celá vesnice nebo minimálně celá bytovka. 

„I můj milovaný mazlíček amazoňan Ricky umí řvát tak, že z toho bolí uši,“ směje se chovatelka.

Andulka je malá, ale velmi učenlivá

Pokud chcete papouška, se kterým byste si mohli popovídat, zkuste andulku. Ta je podle Romany Vojířové geniální. Velmi dobře se učí a je krásná. Naučí se mluvit, ale je potřeba se jí věnovat a mít jen jednu, aby vás brala jako partnera. Velmi komunikativní jsou i o trochu větší korely nebo rozely.

Přijďte se podívat do Pohádkové zahrady v Pardubicích nejen na papoušky. Otevřeno pro veřejnost mají každý den kromě pondělí.

Právě v těchto dnech se rodí mláďata v přírodě? Co dělat, aby nekončila poraněná v útulcích? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související