Nechte svého papouška proletět. Ale až po důkladném nácviku s kšírami

5. říjen 2017

Let je pro ptáky zcela přirozeným pohybem. I pro papoušky. Pokud sedí takový pestrobarevný velký ara ararauna celý život v kleci na bidle, jeho život je velmi chudý a smutný. V posledních letech se k nám dostává nový trend, který umožňuje létání s papoušky. Volnoletci používají speciální kšíry, a díky nim učí své mazlíky létat.

Podobně jako učí sokolníci létat své dravce, učí volnoletci létat své pestrobarevné papoušky. „Nejprve se papoušek trénuje na kšírách. Vyrábějí se speciální kšíry, které se přendají ptákovi přes hlavu, potom pod jedno a druhé křídlo a dotáhnou se přes bříško. Na kšíry navazuje dlouhé vodítko, které slouží pro nácvik, podobně jako u psa,“ vysvětluje chovatelka papoušků Milena Potůčková.

Důležité je vybrat pro nácvik velkou louku tak, aby nebyl v blízkosti žádný strom nebo jiný vysoký bod, na který by papoušek instinktivně zamířil. Pokud takovou louku máme, do země zabodneme bidlo, posadíme na něj papouška, odstoupíme od něj a trénujeme přílet papouška na ruku.

Milena Potůčková a Ara maracana

Trénujeme nejdříve přivolání, přistání na bidlo a na majitele, potom obkroužení, oblouky se zvětšují a zvětšují, a když má majitel dostatek sebedůvěry, nechá papouška proletět bez vodítka. Než si toto může majitel papouška dovolit, trvá to velmi dlouho. Příprava se rozhodně nesmí podcenit.

Volné létání je spíš pro větší papoušky

Je to proto, že velcí papoušci jsou dobře vidět, a v případě, že se něčeho leknou a ztratí se, jsou lépe dohledatelní, než malé druhy. Také se umí pořádně nahlas ozvat, jejich křik se nedá přeslechnout. Ztráta takového velkého papouška není jen velkou psychickou újmou pro majitele, ale také finanční ztrátou. Ručně dokrmené mládě ara ararauny se pohybuje kolem dvaceti pěti tisíc korun. Cena dalších druhů arů se může vyšplhat i na padesát tisíc. A pozor na ofouknutí. Studený vzduch dokáže papouška z tropů pořádně potrápit a zdravotně poškodit.

autor: jsl
Spustit audio