Věneček? Před pár lety skoro sprosté slovo. Dnes to neplatí, tvrdí cukrářka z Chrudimi
Sakrajda, povidloň a mandlový dort low carb s čokoládou a ovocem, tyto zákusky přihlásila chrudimská cukrářka Regína Gauglitz do soutěže Mls Pardubického kraje. A právě low carbové dezerty bez mouky a cukru vyhrály.
„Byli jsme první ve východních Čechách, kdo začal low carb dezerty vyrábět. Jsou u nás v cukrárně Královské dobroty velmi oblíbené. Přesto je naší vlajkovou lodí starý dobrý povidloň,“ svěřila se v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice cukrářka.
Lidé hledají chuť dětství
Hodně lidí se vrací zpátky ke sladkostem od babiček. Připomíná jim to dětství. „Vnímám v této době trend návratu od moderních zákusků ke klasice. Vždyť věneček byl před lety skoro sprosté slovo,“ usmívá se cukrářka a dodává, že trendem poslední doby je hlídat si alergie. Zákazník přijde a nejdřív vyjmenuje, na co na všechno je alergický. Teprve potom si s ohledem na alergie vybírá vhodný zákusek.
Low carb je styl stravování bez mouky a bez cukru. Ale i vyznavači tohoto stylu si chtějí občas dopřát něco dobrého. „Proto recepty v klasické verzi předěláváme do verze low carbové. Nedávno jsme vymysleli třeba tiramisu. Místo mouky dáváme drť ze semínek, třeba z oříšků. A místo cukru používáme přírodní sladidlo. Ale pozor, rozhodně to není dietní záležitost. Používáme poctivou plnotučnou smetanu, máslo nebo mascarpone,“ upozorňuje Regína Gauglitz.
Jak se dělá sakrajda a proč se u povidloně musí péct každá placka zvlášť? Poslechněte si záznam pořadu.
Související
-
Dřív neprodané zákusky rozdávala, teď do Zaječic jezdí celé Česko
Opustila jistotu stálého zaměstnání a začala podnikat v poctivé cukrařině. V Zaječicích objevila prostory a u nich stánek, kde kromě zákusků začala vyrábět i zmrzlinu.
-
Zákusek jako peříčko s přírodním sladidlem bez příchuti stévie
Pokud si chcete udržet váhu, nemusíte se trápit drastickými dietami. Podle výživového poradce Lukáše Vrány stačí dodržovat standardní jídelníček bez dietních přešlapů.
-
Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.