Věneček? Před pár lety skoro sprosté slovo. Dnes to neplatí, tvrdí cukrářka z Chrudimi
Sakrajda, povidloň a mandlový dort low carb s čokoládou a ovocem, tyto zákusky přihlásila chrudimská cukrářka Regína Gauglitz do soutěže Mls Pardubického kraje. A právě low carbové dezerty bez mouky a cukru vyhrály.
„Byli jsme první ve východních Čechách, kdo začal low carb dezerty vyrábět. Jsou u nás v cukrárně Královské dobroty velmi oblíbené. Přesto je naší vlajkovou lodí starý dobrý povidloň,“ svěřila se v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice cukrářka.
Lidé hledají chuť dětství
Hodně lidí se vrací zpátky ke sladkostem od babiček. Připomíná jim to dětství. „Vnímám v této době trend návratu od moderních zákusků ke klasice. Vždyť věneček byl před lety skoro sprosté slovo,“ usmívá se cukrářka a dodává, že trendem poslední doby je hlídat si alergie. Zákazník přijde a nejdřív vyjmenuje, na co na všechno je alergický. Teprve potom si s ohledem na alergie vybírá vhodný zákusek.
Low carb je styl stravování bez mouky a bez cukru. Ale i vyznavači tohoto stylu si chtějí občas dopřát něco dobrého. „Proto recepty v klasické verzi předěláváme do verze low carbové. Nedávno jsme vymysleli třeba tiramisu. Místo mouky dáváme drť ze semínek, třeba z oříšků. A místo cukru používáme přírodní sladidlo. Ale pozor, rozhodně to není dietní záležitost. Používáme poctivou plnotučnou smetanu, máslo nebo mascarpone,“ upozorňuje Regína Gauglitz.
Jak se dělá sakrajda a proč se u povidloně musí péct každá placka zvlášť? Poslechněte si záznam pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.