Věneček? Před pár lety skoro sprosté slovo. Dnes to neplatí, tvrdí cukrářka z Chrudimi

3. říjen 2022

Sakrajda, povidloň a mandlový dort low carb s čokoládou a ovocem, tyto zákusky přihlásila chrudimská cukrářka Regína Gauglitz do soutěže Mls Pardubického kraje. A právě low carbové dezerty bez mouky a cukru vyhrály.

„Byli jsme první ve východních Čechách, kdo začal low carb dezerty vyrábět. Jsou u nás v cukrárně Královské dobroty velmi oblíbené. Přesto je naší vlajkovou lodí starý dobrý povidloň,“  svěřila se v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice cukrářka.

Lidé hledají chuť dětství

Hodně lidí se vrací zpátky ke sladkostem od babiček. Připomíná jim to dětství. „Vnímám v této době trend návratu od moderních zákusků ke klasice. Vždyť věneček byl před lety skoro sprosté slovo,“ usmívá se cukrářka a dodává, že trendem poslední doby je hlídat si alergie. Zákazník přijde a nejdřív vyjmenuje, na co na všechno je alergický. Teprve potom si s ohledem na alergie vybírá vhodný zákusek.

Cukrářka Regína Gauglitz s povidloněm

 

Low carb je styl stravování bez mouky a bez cukru. Ale i vyznavači tohoto stylu si chtějí občas dopřát něco dobrého. „Proto recepty v klasické verzi předěláváme do verze low carbové. Nedávno jsme vymysleli třeba tiramisu. Místo mouky dáváme drť ze semínek, třeba z oříšků. A místo cukru používáme přírodní sladidlo. Ale pozor, rozhodně to není dietní záležitost. Používáme poctivou plnotučnou smetanu, máslo nebo mascarpone,“ upozorňuje Regína Gauglitz.

Jak se dělá sakrajda a proč se u povidloně musí péct každá placka zvlášť? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související