Zákusek jako peříčko s přírodním sladidlem bez příchuti stévie

25. červenec 2019

Pokud si chcete udržet váhu, nemusíte se trápit drastickými dietami. Ty nepřinášejí nic dobrého. Podle výživového poradce Lukáše Vrány stačí dodržovat standardní jídelníček bez velkých dietních přešlapů. A můžete si dopřát i sladkou chuť. Třeba nízkokalorickou roládu Peříčko.

Nízkokalorickou hodnotu zajistí erythritol, což je přírodní polyalkoholový cukr. Najdete ho i v pivu nebo v některém ovoci, má pouze 0,4 kalorií na gram. Další výhodou je, že se vstřebá do těla a nejde přímo do tlustého střeva, takže nezpůsobuje nepříjemné tlaky. „Sladidlo je lehce doťuknuté stévií, které je tam ale minimum, takže necítíte její chuť, která některým lidem nechutná. Samotný výrobek vypadá jako cukr krystal, ale je sladší,“ vysvětluje Lukáš Vrána.

Recept na Peříčko

Potřebujete:

4 bílky
jednu až dvě lžičky kakaa
přírodní sladidlo erylite
zakysanou smetanu
želatinu

Postup:

Vyšlehejte sníh z bílků, přidejte 1 – 2 čajové lžičky kakaa a podle chuti přírodní sladidlo erylite.

Toto těsto opatrně rozprostřete na pečicí papír a dejte péct na cca 15 minut. 

Potom vyndejte z trouby a potřete zakysanou smetanou. Můžete do smetany přidat trochu želatiny, aby dobře držela. Opatrně zarolujte a nechte zatuhnout v lednici. Je to velmi lehký dezert, který můžete konzumovat bez výčitek.

Štíhlá i po padesátce

Po padesátce přicházejí různé hormonální změny. Ženám se hubne těžko, ale pokud člověk opravdu chce, tak to jde. I v tomto případě platí druhý termodynamický zákon. „Pokud do těla dostanu méně energie, než vydám, tak ve výsledku hubnu. Ale nejtěžší je vydržet. Je to dlouhodobý proces. A nejdůležitější je motivace, se kterou může pomoct výživový poradce,“ uzavírá Lukáš Vrána.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.