Vepřová pečeně se zeleninou, lehčí varianta vepřové pečínky. Zkuste, určitě nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.
- vepřová pečeně 1 kg
- 3 cibule
- 4 mrkve
- řapíkatý celer
- česnek
- máslo
- olej
- 4 -5 větších rajčat
- 10 sušených rajčat
- bobkový list a tymián
- sůl
- pepř
Zatímco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně.
Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině.
Zkuste s námi vepřovou pečeni se zeleninou. Určitě nebudete litovat.
Nemusíte se v receptu držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.
Postup:
Maso pokrájejte na větší kostky. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer pokrájejte na kostičky. Stejně tak cibuli a sušená rajčata. Česnek pokrájejte kostičky. Troubu rozpalte na 170 °C.
Rozehřejte pánev. Přidejte na ni máslo a trochu oleje a orestujte cibuli. Když je cibule zlatavá, přidejte mrkev a nakonec řapíkatý celer. Vše promíchejte a restujte na středním plameni ze všech stran.
Když zelenina začne zlátnout, přidejte česnek. Restujte už jen chvíli, aby česnek nezhořknul!
Do pekáče vložte pokrájené maso a přidejte orestovanou zeleninu. Pak přisypejte pokrájená sušená rajčata a pokrájená rajčata bez slupky. Vše důkladně promíchejte. Ještě přidejte bobkový list, lžičku soli a tymián.
Přiklopte pokličkou a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 45 minut. Zelenina bude krásně měkká, maso pustí šťávu do omáčky.
Během pečení kontrolujte, zda šťáva nevysychá. Když tak maso ještě lehce podlijte vodou.
Příloha: bramborová kaše.
Související
-
Kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou. Část světové populace nejí vepřové. A tak zbude víc pro nás
Vepřová kotleta je chuťově výborné, relativně levné maso. Zatímco k večeři hledáme inspiraci v receptech, které jsou nejrychlejší, u víkendového oběda si rádi pochutnáme.
-
Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě. Sliny se budou sbíhat úplně všem, to je jistota!
Původ živáňské pečeně je nejasný a složení se také hodně mění. Jisté však je, že toto jídlo patřilo k nejoblíbenějším a nejslavnostnějším kouskům gastronomie 60. a 70. let.
-
Vepřová kotleta patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji zapečenou v alobalu
Historie výroby alobalu sahá do počátku 20. století. Český název této fólie vznikl spojením začátku slova pro chemické označení hliníku - aluminium - a slova obal.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.