Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě. Sliny se budou sbíhat úplně všem, to je jistota!

Původ živáňské pečeně je poněkud nejasný a složení se také hodně mění. Jisté však je, že toto jídlo patřilo k nejoblíbenějším a nejslavnostnějším kouskům československé gastronomie 60. a 70. let minulého století. Nedílnou součástí bylo, že se pekla zároveň s přílohou - bramborami.

Někteří dávají přednost směsi masa (vepřové - hovězí či telecí - drůbeží). Maso se krájí na tenké plátky a nechává namarinovat, nejlépe přes noc. Nejvíc se ujalo zapečení v balíčku z alobalu, které zajistí rovnoměrnou distribuci tepla a šťavnatost výsledné směsi. Existuje také varianta na jehle.

Suroviny:
vepřová krkovice 600 g, 800 g brambory, olej, plnotučná hořčice 2 lžíce, 3 česneky, uzená slanina 150 g, 200 g pikantní lolbásy, cibule, paprika, sůl a čerstvě namletý pepř, paprika a/nebo chilli koření na dochucení

Postup:
Maso nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte a opepřete. Olej promíchejte s hořčicí a česnekem, maso naložte do této směsi a nechte v chladu odležet, nejlépe přes noc.
Připravte si dostatečně velký kus alobalu, nejlépe dvojitého, abyste do něj mohli suroviny dobře zabalit. Můžete vytvořit jeden velký balíček nebo dva až tři menší. Doprostřed pak střídavě vrstvěte plátky slaniny, oloupané a na kolečka nakrájené brambory, kolečka klobásy, namarinované maso, kolečka cibule a proužky papriky. Vrstvy lehce osolte a okořeňte podle chuti a skládejte tak dlouho, až spotřebujete všechny suroviny. Troubu předehřejte na 230 °C.
Balíčky pevně uzavřete a vytlačte z nich vzduch (to je důležité, aby se maso příliš nedusilo, ale peklo). Položte je na mřížku ve střední části trouby a pečte asi 40 až 50 minut. Opatrně otevřete a podívejte se, že je maso dobře propečené, případně nechte ještě otevřené balíčky trochu zapéct pod grilem.

Díky pečení v obalu je živáňská báječně šťavnatá, k čemuž přispívá i naložení masa. Je-li prvotřídní, jídelní zážitek máte zaručen!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.