Většina cyklobusů v Pardubickém kraji skončila. Jezdily skoro prázdné

28. květen 2024 06:12

O víkendu poprvé v Pardubickém kraji vyjely cyklobusy. Spojů je ale podstatně míň než v minulých letech. U dalších linek se zase změnila trasa.

Cyklobusy budou vyjíždět ze tří měst - z Pardubic, Litomyšle a Lanškrouna. Odjezd je každou sobotu a neděli kolem sedmé ráno a všechny spoje míří do Orlických hor - cílová stanice je v Deštném. Z Pardubic přes Holice a Rychnov, z Litomyšle přes Vysoké Mýto, Choceň a Žamberk a z Lanškrouna přes Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí.

Většina linek skončila

Zrušená je většina, hned čtyři linky z původních sedmi. V letošní turistické sezóně nebudou jezdit cyklobusy z Pardubic na Chrudim a Seč. Dále také linka z Litomyšle na Dolní Moravu, z Poličky na Dolní Moravu a také spoj z Moravské Třebové do Toulovcových Maštalí.

Skončily tak celkem čtyři cyklobusy, u dvou spojů je upravená trasa a jeden oproti loňsku pokračuje beze změn.

Čtěte také

Pardubický kraj se rozhodl nabídku zredukovat, protože služba byla ztrátová. Hejtmanství si nechalo zpracovat analýzu a podle ní byly aktivně využívané jen tři linky. A stávalo se dokonce, že spoje převážely jen jediné kolo za celou jízdu.

Zájem velmi závisí třeba na počasí, ale mění se i trendy. Situaci hodně ovlivnil rozvoj elektrokol. Ta jsou stále oblíbenější, cyklisté na nich zvládnou i delší trasy a nepotřebují využívat k přepravě autobus.

Změna nemusí být definitivní, pokud by se do budoucna poptávka zase zvedla, můžou se cyklobusy zase vrátit zpátky.

Spustit audio

Související