Víc lokalit pro odstřel a plašení. Pardubický kraj má nová pravidla pro odlov kormoránů

23. srpen 2022 11:24

Po pěti letech se v Pardubickém kraji změní pravidla pro odlov kormoránů. Začne platit nová verze vyhlášky, která usnadňuje rybářům ptáky plašit nebo je likvidovat. A snížit tak škody, které někde kormoráni způsobují. V čem se podmínky změní?

Hlavní rámec zůstává stejný. Týká se například limitu pro počet zastřelených zvířat, maximum je dvacet procent z hejna. Nemění se ani období, kdy bude možné ptáky plašit nebo lovit, to je stanovené od září do března, u plůdkových je to o měsíc déle.

Odstřel a plašení na více místech

Mění se ale seznam míst, pro která vyhláška platí. Je jich víc než doteď, nově jsou tam zařazené další úseky na Labi a Chrudimce, objevují se revíry na Novohradce, Třebovce a Třebůvce, které dříve chyběly.

Čtěte také

Ne každý ale s návrhem nařízení souhlasil. Námitku podali rybáři z Lázní Bohdaneč. Vyhláška totiž obsahuje taky seznam míst, na která se mírnější pravidla pro odlov kormoránů nevztahují, není možné je použít. A bohdanečským vadilo, že mezi tyto výjimky patří i jejich čtyři rybníky - Labská, Bohumilečský, Újezdský a Ředický. Podle nich nejsou místa tak ornitologicky cenná a nehrozí tam riziko ohrožení nějakých dalších druhů ptáků při případném plašení, nebo odstřelu. Krajští úředníci mají opačný názor a námitku zamítli.

Rybáři se novými pravidly budou řídit dalších pět sezón, vyhláška má platit do března 2028. Pro dokreslení přidáme data o počtu usmrcených kormoránů. Podle údajů ministerstva zemědělství za rok 2020 se na našem území napočítalo přes 45 tisíc kormoránů a zabito jich bylo přes deset tisíc.

Spustit audio

Související