Voleč: Hasiči z Volče mají nejlepší kouče

29. leden 2016

Tak zní heslo sboru, v podání těch nejmladších hasičů. Ano, ve Volči jsou pyšní hlavně na dlouhou tradici práce s mládeží, která má více než čtyřicetiletou historii. Už s těmi nejmenšími se instruktoři vydávají na soutěže po celé republice.

V září 2015 dobrovolní hasiči ve Volči oslavili 130. výročí vzniku svého sboru, a to s velkou pompou. Kromě přehlídky současné i historické techniky viděli návštěvníci také akční scény v podobě simulovaných zásahů. Součástí oslav bylo i slavnostní převzetí nového dopravního auta a přívěsného vozíku. Nechyběla ani tradiční soutěž v klasickém požárním útoku „O pohár SDH Voleč,“ která má za sebou šestnáct ročníků.

Dříve nechtěná stříkačka, dnes historický klenot

K návrhu na založení hasičského sboru ve Volči došlo v roce 1885. Byl to devátý sbor v tehdejším přeloučském okrese. Mezi zakládajícími členy byl například Václav Horyna či František Mrštík. Dnes hasičský sbor vede starosta Zdeněk Horyna a jednatelem sboru je Petr Mrštík. Proč mají hasičinu v genech, to asi není potřeba dlouze vysvětlovat.


SDH Voleč
Počet obyvatel: 350
Počet členů: 62 (34 mužů, 11 žen, 17 dětí)
Rok založení SDH: 1885
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III.

Voleč se stala středem pozornosti hlavně v červnu 1912, kdy se zde konal župní sjezd spojený s veřejným vystoupením místního sboru, za účasti 25 sborů z okolních obcí. V roce 1937 si sbor pořídil novou stříkačku firmy Smékal. Tehdy se stal kuriózní případ. Při projednávání koupě stříkačky v obecním zastupitelstvu se totiž jeden jeho člen, Václav Horký, tvrdě stavěl proti této koupi. Nakonec hasiči s novou stříkačkou, kterou si nakonec prosadili, jako první hasili požár usedlosti čp. 68. Koho jiného než právě Václava Horkého.

Hasičské naděje

V roce 1973 začíná pod vedením Josefa Vaníčka pracovat kolektiv mladých požárníků, který od roku 1975 každoročně soutěží ve hře Plamen. Několikrát tento kolektiv dosáhl i na posty nejvyšší v okresním měřítku a účastnil se závodů v krajském kole. „ Práci s dětmi zahájil můj otec, jeho památku si připomínáme nejen v klubovně, ale na jeho počest se ve Volči při soutěži běhá závod O pohár Josefa Vaníčka v PS 8,“ vysvětluje hasič a instruktor mladých hasičů Tomáš Vaníček.

Hasiči z Volče v akci, pohled do historie SDH

Žáci i děti z přípravky jezdí soutěžit po celém pardubickém okrese, ale barvy Pardubického kraje hájí i na jiných místech v Česku. „S přípravkou jsme třeba byli na soutěži v Čelákovicích, před pěti lety a loni také v Domažlicích,“ dodává Tomáš Vaníček. Fotografie malých hasičů z Volče se dostaly i do velkého nástěnného kalendáře Hasičského záchranného sboru České republiky pro letošní rok.

Hasili i Hradčany

V roce 2015 byla jednotka hasičů povolána k pěti událostem, například k požáru nákladního auta v nedaleké Rohovládově Bělé, květnové nehodě nákladního auta s návěsem, která se stala přímo ve Volči. Hasiči ale také zamířili k požáru v Hradčanech u Poděbrad. „Výjezd do Hradčan byl specifický, jednalo se o mezikrajovou výpomoc“, vysvětlil velitel hasičů Jan Kratochvíl. „Hořel tam zemědělský areál. Ten požár byl dlouhodobý, hasičské jednotky se musely střídat, s našimi kluky jsme tam zůstali jeden den.“

Hasiči u požáru firmy Transform v Lázních Bohdaneč v roce 2011

Hasiči z Volče ale mají v živé paměti náročné zásahy také z let předešlých, například požár výrobních prostor firmy Montkov Vyšeňovice nebo skladu Transform Lázně Bohdaneč. Jednotka hasičů také pomáhala při povodních v různých koutech republiky. V roce 2009 například v Tomíkovicích na Jesenicku, v roce 2010 ve Višňové na Frýdlantsku a v roce 2013 v Klech na Mělnicku.

Myslí nejen na sebe

Tak jako v mnoha obcích, i ve Volči patří mezi základní pilíře akcí hasičský ples a karneval. Doprovodné programy hasiči pořádají hlavně při zářijovém závodu v klasickém požárním útoku O pohár SDH Voleč, a to jak pro děti, tak i dospělé. „Myslím, že jako sbor děláme obci dobré jméno,“ dodává jednatel SDH Voleč Petr Mrštík.

„Průběžně se sbor účastní závodů dospělých i dětí a má slušné výsledky. Samozřejmostí jsou námětová a prověřovacích cvičení. Hasiči udělali spoustu práce pro zlepšení vzhledu okolí naší zbrojnice. A postupné proměny zažívá i velké hřiště, které se snažíme vylepšit, nejen pro činnost hasičů,“ uzavírá Petr Mrštík z SHD Voleč.

Dobrovolné hasiče z Volče můžete až do pátku 5. února 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VOLEC na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio