Vraťte patizony na výsluní. Do stínu je vytlačily lilky a cukety
Možná si z dětství pamatujete na každoroční úrodu patizonů, kterým se díky jejich vzhledu přezdívalo létající talíře. Rostlina se velmi podobá dýni. Zajímavé je, že květy jsou otevřené jen jeden den a jsou současně samčí a samičí, takže není nutné pořizovat si kvůli opylení více rostlin.
„Já jsem prožíval dětství v šedesátých letech a ne vždy jsme měli o víkendu maso. Tak jsme si dělali řízky z patizonů a moc rád na to vzpomínám,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký, který v rozhlasové Radioporadně připomněl tuto zdravou a nekalorickou zeleninu, která kvůli cuketám, lilkům a různobarevným dýním ze zahrad skoro vymizela. Její pěstování je přitom velmi snadné a nenáročné.
Na gril, na řízky i jako nádivka
Patizony je třeba včas sklidit, tedy v době, kdy je slupka ještě poměrně měkká a nemusí se loupat. Vynikající jsou okořeněné plátky patizonů opečené na grilu. Lahodné jsou i kousky v sladkokyselém nálevu. My jsme vyzkoušeli nádivku podle receptu maminky zahradníka Františka Hlubockého. Byla vynikající! Recept můžete vyzkoušet.
Nádivka z patizonů
- 500 gramů patizonu
- 200 gramů tvrdého sýra
- 2 vajíčka
- 2 menší papriky
- 1 větší cibule
- 3 starší housky
- 50 gramů polohrubé mouky
- 6 lžic oleje
- 1 prášek do pečiva
- tvrdý sýr
- petržel
- česnek
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
Všechny suroviny nadrobno nastrouháme, trochu sýra si dáme stranou, housky nadrobno pokrájíme a spojíme v těsto. Kdo má rád maso, může přidat kousek uzeného. Vyšší plech vymastíme a vysypeme strouhankou, vložíme těsto, uhladíme a povrch posypeme zbytkem strouhaného sýra, na povrch ještě poklademe několik plátků másla. Pečeme při 160 – 170ti stupních Celsia až do zrůžovění.
Související
-
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.
-
Muškátová dýně u zahradníka Františka Hlubockého vyhrává
Dýně jsou v módě. V současnosti máme na trhu desítky odrůd. Velmi chutná je dýně hokaido, která je oblíbená nejen díky své chuti, ale i velikosti. Dá se unést. Ale ...
-
Neokoukaná cuketa jako výborná roláda i zahušťovadlo omáček
Vaření tradičních receptů, ale bez zbytečného tuku nebo velkého množství mouky. To je koníček Taťány Řehákové z České Třebové. Nabídla nepříliš známý recept z cukety.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.