Do skanzenu na Veselém Kopci lidé nesmí ani na procházku

10. duben 2020 06:05

Muzeum v přírodě Vysočina, pod které patří známý skanzen na Veselém Kopci i menší Betlém v Hlinsku, muselo zrušit všechny připravené akce k Velikonocům. Kvůli epidemii nemoci covid-19 se neuskuteční ani slavnostní zahájení sezony 25. dubna.

Návštěvníci se nemohou ani volně procházet po skanzenu na Veselém Kopci. Na příjezdovou cestu na parkoviště u skanzenu musela být instalována značka zákaz vjezdu, protože lidé chodili mezi roubenky alespoň procházet.

„Psali a volali nám, že je to pro ně takové zahájení jara. Pro nás je takový zájem samozřejmě příjemný, ale lidé se nemohou ve větší míře shlukovat, proto jsme pro klid obyvatel vesnic udělali takovéto opatření,“ řekla ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Ilona Vojancová.

Zrušená výstava i hrnčíři

Na duben muzeum chystalo výstavu Velikonoce na Betlémě v hlineckém skanzenu a také ukázky lidového zvyku vodění Jidáše. Exponáty již byly kompletně připravené, vinou uzavření se ale neuplatní.

Zrušena byla i oblíbená akce Hrnčířská sobota 16. května na Veselém Kopci. „V tuto chvíli vůbec nevíme, kdy otevřeme, a také za jakých podmínek budeme moci fungovat, zda se budou moci nějaké větší programy konat,“ uvedla Vojancová. Pro muzeum znamená uzavření také značný finanční propad.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související