Vyhněte se frontám. Objednejte se na pasové oddělení elektronicky

28. duben 2017

Jestli už teď vybíráte zahraniční dovolenou, doporučujeme také zkontrolovat platnost cestovních dokladů a ověřit si, jestli mají pasy i děti. Protože pokud to zjistíte těsně před odjezdem, čekají vás v lepším případě fronty na úřadu, v horším se může stát, že vydání nového nestihnete.

Úředníci mají na vydání pasu ze zákona měsíc, vyrábějí se totiž pouze na jednom místě, a to v Praze ve státní tiskárně cenin. Ve skutečnosti ale bývají hotové do tří týdnů, ale není možné na to spoléhat.

Pracovníci oddělení cestovních dokladů na pardubické radnici mají zkušenost, že od půlky května do půlky srpna se prakticky nezastaví, takže teď je poslední šance vyřídit žádost o pas v klidu.

Pro nový pas bez fronty

Na mnoha radnicích už mají rezervační systém, třeba ve Svitavách se lidé můžou objednat ale jen na mimo úřední dny. K dispozici je tak čtvrtek dopoledne, úterý a pátek odpoledne. Možnost využívá kolem 60 lidí měsíčně. Na městském úřadu v Litomyšli mají také objednávkový systém přes internet, tam ale jen na pátek. Možnost využívá jen minimum lidí žádajících o doklady.

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Nejvíc využívá rezervační systém pardubická a chrudimská radnice, právě v Chrudimi už mají do půlky května plno. K tomu přispěl možná i fakt, že systém nějakou dobu kvůli opravám v budově nefungoval. Kdo připojení na internet nemá, může přijít i bez objednání, hrozí ale, že bude déle čekat. Jak ale řekla vedoucí oddělení správních agend v Pardubicích Ema Černá, nikdo se nemusí bát, že stráví na úřadu půl dne.

Po EU jen s občanským průkazem

V poslední době se objevily v médiích informace, že kvůli zvýšeným kontrolám na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem se každý musí prokázat cestovním dokladem. Mezi lidmi vznikla fáma, že musí mít i do Chorvatska pas.

Vedoucí odboru správních agend v Pardubicích Petr Kramář ale tvrdí, že to není pravda: „Pro každý členský stát Evropské unie, což Chorvatsko je, platí pravidlo, že by měl akceptovat vedle pasu občanský průkaz. Já se domnívám a najdeme to i na stránkách ministerstva zahraničních věcí, že k cestě do Chorvatska stále postačí pouze občanský průkaz.“

Kramář ale dodal, že pokud se někdo skutečně obává problémů, má si na cestu vzít oba doklady, občanský průkaz i pas.

autor: ba
Spustit audio