Výletní loď Arnošt by mohla na Labe v Pardubicích znovu vyrazit už příští rok

2. červen 2023 08:08

Už víc než rok je přístaviště u Wonkova mostu na Labi v Pardubicích prázdné. Výletní loď Arnošt je od loňského března v loděnici na generální opravě. Ta se ale po pár měsících zastavila a doteď znovu nezačala. Teď to ale vypadá, že od příští plavební sezóny by mohla loď opět vozit turisty po řece v Pardubicích a jejich okolí.

Během plánované opravy se ukázalo, že je loď v mnohem horším stavu, než se předpokládalo a následně dopravní podnik zjistil, že bude muset plavidlo přizpůsobit nové legislativě. Ta totiž bude od roku 25 vyžadovat tzv. oddělovací transformátor, který slouží pro bezpečnější připojení lodě do elektrické sítě, s čímž původní dokumentace nepočítala. Firma tedy od smlouvy na opravy odstoupila a řešilo se, co dál.

Řešení se nakonec našlo, ale trvalo to. Oddělovací transformátor je totiž poměrně velké zařízení a třeba na Arnoštovi nebylo už místo, kam ho dát tak, aby to neporušilo stabilitu lodi. Po měsících hledání se řešení našlo.

Škatulata na lodi

Podle ředitele dopravního podniku Tomáše Pelikána bude nutné změnit vnitřní uspořádání lodi. „Oddělovací trafo bude umístěno ve strojovně. Ze strojovny se musela přemístit jedna nádrž do podpalubí, druhou nádrž bylo taky nutné přemístit, otočit o 90 stupňů dispozici toalet a otočit celé vstupní schodiště na horní palubu.“ Dokumentaci teď musí ještě schválit Lodní registr. V tom by ale podle Tomáše Pelikána problém být neměl.

Je tedy možné, že by Arnošt mohl příští rok znovu vozit turisty po Labi. „Po nějakých složitostech a chvílích, kdy jsme měli hlavu v dlaních, protože jsme nemohli najít technické řešení, už v této věci nerad odhaduji, ale příští plavební sezóna je určitě stihnutelná,“ dodal Pelikán.

Dopravní podnik teď musí vypsat soutěž na firmu, která Arnošta opraví. Předpokládaná cena je mezi 10 a 15 miliony korun. Což vyjde pořád levněji než nákup nové lodě. Její cena by se totiž podle Tomáše Pelikána pohybovala kolem 40 a více milionů.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související