Výletní loď Arnošt je v opravě, na vodu se vrátí až na konci léta

21. duben 2022 09:25

Pardubické plavidlo je na generální opravě, která nakonec bude muset být rozsáhlejší a potrvá ještě minimálně několik měsíců. Přesto by dopravní podnik chtěl alespoň část letošní plavební sezóny stihnout.

Před víc než měsícem plavidlo zamířilo do dílen na velkou opravdu. Ta ale bude pravděpodobně náročnější a Arnošt tak v létě turisty vozit nebude. Reportér Josef Ženatý zjišťoval podrobnosti.

Když na začátku března dva mohutné jeřáby u zdymadla v Přelouči vyzvedávaly loď Arnošt z hladiny Labe, nikdo moc netušil, v jakém stavu některé části plavidla jsou. Teď už dopravní podnik informace má a je jasné, že během léta se loď do přístaviště u Wonkova mostu nevrátí.

Výletní loď Arnošt z Pardubic

„V přídi pod kuchyní, kde jsou nádrže na špinavou vodu, potom v místech pod toaletami, tam se dvacet let nikdo nebyl podívat, tak tam se plášť lodi musí také zrentgenovat a tam je ta situace podstatně horší a ty části se budou muset vyřezat a nahradit,“ říká ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. Před dvaceti lety byla loď vyrobená, před deseti byla na poslední částečné opravě.

Nová kuchyně i výměna schodiště

Problémové jsou hlavně ty věci, kterých se rekonstrukce netýkala a jsou tak stejně staré jako samotná loď. „Víme, že třeba vybavení celé kuchyně bude muset být nové, protože po 21 letech to dožilo. To se týká také některých nádrží, které budeme muset vyměnit za nerezové a budou navěky. A velmi pravděpodobně budeme muset zrekonstruovat schodiště na horní palubu, aby bylo přívětivější pro cestující,“ popisuje opravy Pelikán.

Čtěte také

V podstatě ještě před začátkem oprav bylo jasné, že do začátku plavební sezóny, který bývá na přelomu dubna a května, se Arnošt na hladinu Labe nevrátí. Teď je už ale jasné, že bude mimo vodu nejspíš i celé léto. Dopravní podnik by ale rád stihl alespoň závěr sezóny v září. Zájem o plavby je totiž podle Tomáše Pelikána stále velký. „Cestující pořád volají, vrací se i firmy, které tam chtějí udělat nějaké firemní akce, velká poptávka je po plavbách s řemesly nebo s ochutnávkami vín. Takže se chceme vrátit na vodu co nejdříve a ještě ten konec léta, který by mohl být příjemný z hlediska počasí, využít.“

Přesná cena oprav není zatím jasná. Pohybovat se bude v řádu několika milionů korun, pomůže i pardubický magistrát. Po opravách by ale loď měla získat všechna potřebná povolení k plavbě na dalších deset let.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související