Vynikající nepečené cukroví, které zvládne každý

19. prosinec 2014

I takový recept nám poskytly majitelka pekárny ve Vysokém Mýtě Jiřina Duchoslavová a zkušená cukrářka Pavla Horáčková. V Radioporadně jsme se i pobavili na téma Vypečený den - Den v troubě.

O takové dny nemají v pekárně nouzi. Zkuste si představit situaci, kdy je těsně před Vánocemi, máte objednané metráky cukroví a většinu personálu sklátí chřipka....nebo zapomenete na to, že si svatebčané objednali obří dort, který je potřeba doručit do dvou hodin do města vzdáleného 70 kilometrů....ale nakonec všechno dobře dopadne. S pečením pomohou vysokomýtští studenti a dort rychlostí blesku zvládne vytvořit v rekordním čase cukrářka Pavla Horáčková....

Ale vy už jste asi zvědaví na originální recepty:

Máslový krém, který se nekazí
20 dkg cukru, 25 dkg másla, 7 dkg rostlinného tuku, 1 panák rumu, 1/2 bal. vanilkového cukru, 1/8 l horkého mléka – dát méně o množství rumu (mínus panák)
Suroviny se dají do mísy, zalijí se vařícím mlékem a šlehají se. Nejdříve se utvoří mléčná řídká hmota, ale dalším šleháním se postupně vyšlehá máslový krém.

Nepečené cukroví - Marína
8 dkg namletých piškotů, 12 dkg moučkového cukru, 5 dkg medu, 8 dkg čokolády, 4 dkg stoprocentního tuku, 2 dkg zrnkové kávy spařené horkou vodou
Čokoládu rozpustíme ve stoprocentním tuku a vypracujeme polevu. Poté smícháme cukr, piškoty, med, do směsi přidáme polevu, vymícháme a nakonec přidáme pro chuť kávu. Těsto by nemělo být příliš řídké, případně se může zahustit piškoty. Hotovou směs dáme mezi dva pečící papíry, vyválíme placku, zatížíme a necháme do druhého dne v lednici zatuhnout. Druhý den vyjmeme z lednice a vykrajujeme různé tvary. Můžeme ještě dozdobit čokoládovou polevou.

Dobrou chuť!

autor: jsl
Spustit audio