Vypečená keramika. Z pece ven až v pravý čas!

19. prosinec 2014

K vypalování keramiky slouží speciální pece. Existují různě velké typy, třeba ve tvaru hrnce anebo v podobě skříně s dvířky. Myslíte si, že se materiál naloží do trouby jako cukroví? Hosté Dobrého rána Kateřina Majorová a Martina Moličová vás vyvedou z omylu! Věci se nesmí vystavit teplotnímu šoku, pálí se v průměru třeba dva dny.

V peci se přitom nastavuje určitá teplotní křivka, v podstatě se hlídá sama. Má totiž chytrou krabičku, která teplotu reguluje. Během výpalu by se pec určitě neměla otevírat.

Keramika jako fenomén

„Práci s keramikou se věnuji už pár let. Přišla jsem k tomu trochu jako slepá k houslím. Nechci říct, že bych byla nějaký odborník na keramiku. Mám se pořád ještě co učit. Snažím se aspoň to málo zkušeností rozdávat dál během workshopů nebo své práce,“ říká Kateřina Majorová.

Martina Moličová si myslí, že v současné době skoro každé školní dítě navštívilo aspoň někdy nějaký keramický kroužek nebo navštěvuje dlouhodobý kurz. Svědčí to o popularitě keramiky v Česku. Navíc hodnota takto ručně vyrobených dárků se ani nedá změřit.

Proces vypalování

Keramika se pálí nadvakrát. „První fáze je přepal nebo přežah a ve druhé se pálí s glazurou. Ta první bývá na nižší teplotu, hlína pak může vsakovat glazuru. Glazury potřebují vyšší teplotu, aby se zatavily a byly hezké, lesklé,“ popisuje Majorová.

Podle hostů může být pro tvoření určitou výhodou výtvarné vzdělání, ale nejde o podmínku. Každý člověk je prý ve své podstatě tvořivý. Musí to v sobě objevit…

autor: MAL
Spustit audio