Studentky pardubické univerzity přeluštily staleté texty. A mají cenu

4. únor 2021

Další úspěch má na kontě Univerzita Pardubice. Práce studentek filozofické fakulty zaujaly na celorepublikové historické soutěži.

„Každý z nás se měl natočit a poslat prezentaci se svými videi anebo s hlasovými nahrávkami. Pak se sešla komise a vybrala vítěze. Bylo to kvůli pandemii trochu jednodušší. Nemusely jsme mluvit před mnoha posluchači. Nahrávaly jsme v soukromí pokoje,“ říkají Veronika Hřebíková a Zdeňka Horáčková.    

Cizí jazyk dal zabrat

Veronika brala druhé místo za příspěvek Císařský vyslanec Josef Klement z Kounic na cestě po jižním Švédsku a východním pobřeží Dánska v létě roku 1776. „Sama velice ráda cestuju a zajímám se o raný novověk. Chtěla jsem proto tyto záliby v tématu sloučit,“ říká.

Musela k tomu provést analýzu francouzsky psaného deníku. „Jednalo se o cizí jazyk, který ovládám spíš pasivně. Navíc šlo o jazyk 18. století s archaickými výrazy, pozměněnou gramatikou, což mě potrápilo.“ Veronika si zároveň odnesla zvláštní ocenění jako autorka druhé nejlepší práce v soutěži o Cenu Josefa Šusty.

Zdeňka se zase prosadila studií Kardinál Ditrichštejn a jeho vztahy k římské kurii ve světle dopisů tří papežských nunciů. „V Římě jsem strávila půl roku. Trochu jsem se naučila, ale taky spíš pasivně. Při studiu italské korespondence jsem narážela na stejná úskalí, ale byla to zábavná práce.“ 

Nakopnutí v kariéře

Studentská vědecká konference Historie má tradici od počátku 90. let minulého století. Každé historické pracoviště na ni může vyslat maximálně dva zástupce. Pardubičtí vysokoškoláci se pravidelně dostávají do první desítky.

Z účastníků této soutěže se často rekrutují doktorandi. Úspěšné příspěvky se dostávají do odborného časopisu. Veronika se Zdeňkou jsou z úspěchu nadšené. Momentálně dokončují magisterské studium a na soutěži se prezentovaly svými bakalářskými pracemi.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související