Vysokomýtská galerie vypátrala zapomenutou rodačku. Její výstava zapadne do oslav 65. výročí

15. únor 2022

O výtvarné umění byl ve Vysokém Mýtě zájem odjakživa. Nejdřív ho opatrovalo muzeum. Galerie funguje od roku 1957.

V historii se už čtyřikrát stěhovala. „Nejdřív působila v budově dnešní základní umělecké školy, odkud se v roce 1968 musela vystěhovat po příchodu okupačních vojsk. Galerie na dva roky zamířila do dnešních prostor, tedy do starého soudu. Další desítky let sídlila na staré poště, která se ale následně během restitucí vracela. Teď tedy galerie působí znovu ve zrekonstruované budově starého soudu na náměstí,“ popisuje kurátorka Iveta Danko.

Meet Mýto

Kurátorka Iveta Danko

Zvukomalebný název Meet Mýto ponese výstava, kterou chtějí ve Vysokém Mýtě otevřít v září během letošních městských slavností. K vidění budou obrazy ze sbírek, na kterých autoři zachytili zákoutí města i pohled na jeho panorama z různých světových stran. „K vidění budou taky uličky a domy, které už dnes neexistují. Zároveň pokřtíme katalog připomínající, že město slaví 760 let od svého založení.“

K šedesátinám galerie před pěti lety vydala knihu nazvanou Setkání. „Povídala jsem si v ní s lidmi, kteří stáli u zrodu galerie anebo je znali. Byla tam třeba dcera zakladatele pana Jušky. Někteří už nežijí. Jsem ráda, že jsme publikaci takto stihli,“ říká Danko.

Ozvěny Paříže

Další expozice lidem představí prakticky neznámou malířku Bělu Kašparovou, narozenou v roce 1901 ve Vysokém Mýtě. Svoji uměleckou dráhu započala v Paříži, kde vystavovala třeba s Janem Zrzavým, jezdila malovat k moři s Toyen. Navzdory kariéře se rozhodla vdát a vrátit se ještě před druhou světovou válkou domů. Pak jí už umělecky nebylo přáno.

Jan Honsa - Vysoké Mýto, nedatováno

„Asi před dvěma lety jsme ji náhodně našli při listování slovníkem výtvarných umělců. V depozitáři jsme měli jenom jeden její obraz. Chtěli jsme udělat výstavu, a tak jsme oslovili muzea a galerie po celé republice. Jeden obraz byl v Poličce, další ve Frýdku-Místku, dvě kresby v našem muzeu,“ přibližuje Iveta Danko detektivní práci.

„Pátrali jsme po rodové linii a dostali jsme se k vnučce Běly Kašparové, což byl neskutečný objev. Ona má doma doslova poklady, památky na babičku, dopisy, spoustu obrazů. Je ochotná nám to zapůjčit. Výstava bude bohatá a těšíme se na ni. Třetí výstavou odkazující na galerijní výročí pak bude výběr květinových zátiší, který uvidíte s nástupem jara ve foyer staré radnice.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související