Vystač si sám. Akordeon je jako přenosný orchestr

30. červen 2022

Tenhle nástroj se jenom těžko dá označit za „profláklý“. Jeho vyznavačů není tolik, ale o to zapálenější jsou. Litomyšl na začátku prázdnin hostí Akordeonové léto.

„Akordeon je takový malý orchestr v krabičce. Nástroj, který má spoustu barev, spoustu technických, zvukových možností. Jsem nesmírně rád, že jsem se jako dítě pro něj rozhodl. Vždy a všude ho budu propagovat,“ říká akordeonista Jakub Jedlinský.

Špetka zručnosti

„Ze začátku je potřeba trochu trpělivosti, než se člověk naučí spojovat obě ruce dohromady. Musí se obrnit trpělivostí. Pak si ale vystačí sám. Může se v jedné části nástroje doprovázet a ve druhé hraje zpěvné melodie. Těžší jsou koncertní nástroje, které váží klidně i 15 kilogramů. Hráč si musí hlídat správný způsob sezení a držení nástroje. Ty dětské se dělají mnohem lehčí a menší,“ popisuje Jedlinský.

A Litomyšli nachystali akordeonové léto

Hlavní pedagogický úvazek má na pardubické konzervatoři. „Je to úžasná profese. Máte moc provádět žáky hudební cestou. Na konzervatoř přicházejí adepti, kteří se chtějí hudbě věnovat profesionálně. Větší možnost vedení od prvních krůčků je spíš na základní umělecké škole.“

Kurzy i festival

Kromě Smetanky a startu předsednictví je úvod velkých prázdnin v Litomyšli ve znamení Akordeonového léta. „Nejmladšímu kurzistovi je asi 9 let a nejstaršímu asi 33. Někteří se k nám i vrací. Připravili jsme sólové lekce, komorní hudbu, hru v akordeonovém orchestru i bohatý doprovodný program.“

Jedlinský láká veřejnost na koncerty ve Festivalových zahradách Smetanovy Litomyšle. V sobotu 2. července zahrají od 14 hodin studenti Konzervatoře Pardubice. Další den se od 15:45 na stejném místě představí letošní kurzisté a orchestr Akordeonového léta. V 18:30 následuje nedělní koncert Tango Quartetto Re Campo. Uskuteční se v sále ZUŠ Bedřicha Smetany.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.