Vystřídá Pavlicu Goldflam? Lidé volí další Osobnost Moravy

23. říjen 2018

Pardubický kraj sahá až na Moravu. Taky proto se ho částečně týká pravidelná anketa. Třetí ročník je právě teď v plném proudu.

Osobnosti mohl nominovat každý. „Daný člověk musí nějakým způsobem vyčnívat nad své okolí. Musí vynikat ve svém oboru. Lidé si dobře uvědomují, kdo je osobnost a kdo ne. Přicházely tedy spíš seriózní návrhy, které jsme následně zpracovávali. Když získáme souhlas nominovaných, zařazujeme je do ankety. Následně hlasuje veřejnost,“ říká organizátor ankety Stanislav Blažek.

Čas je do 16. prosince 2018 do 12 hodin. Podle Blažka se zatím sešlo přes 16 000 hlasů. Za iniciativou znovu stojí spolek Moravská národní obec. Ten sdružuje zájemce o historii, kulturu Moravy. „Snažíme se poukazovat na výjimečné osobnosti. Naším posláním je zvýšit hrdost na zemské tradice, což může vést ke zvýšení hrdosti na naši republiku.“

Jedenáctka finalistů

  • Gustav Aulehla - umělecký fotograf známý snímky z roku 1968
  • Luděk Galuška - popularizátor raných dějin Moravy
  • Arnošt Goldflam - herec, režisér, pedagog, spisovatel, vypravěč
  • Petr Chňoupek - šéfredaktor Horáckých novin
  • Zdeněk Junák - herec, dabér, moderátor
  • Miroslav Kobza - rozhlasový dokumentarista známý třeba z pořadu Česko - země neznámá
  • Jindřich Machala - autor Kroniky Libavska
  • Darina Nešporová - učitelka mateřské školy v Jívové na Olomoucku, s nasazením života zachránila čtyři děti, na které se řítilo auto
  • Václav Obr - restaurátor starožitných kočárů a ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem
  • Radim Slabý - botanik, zakladatel arboreta Maču Pikču u obce Paseka s unikátní sbírkou rostlin z celého světa
  • Janek Vajčner - několikanásobný mistr Evropy v severské chůzi Nordic Walking, držitel světového rekordu

První Osobností Moravy pro rok 2016 se stal Jiří Jilík, učitel, novinář, spisovatel, scénárista, který pracoval ve zlínských filmových ateliérech. Osobností Moravy pro rok 2017 pak je hudebník, primáš a umělecký vedoucí souboru Hradišťan Jiří Pavlica. Taky on už převzal bronzovou sošku stylizované orlice z dílny Lubora Kožďála.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.