Z chemika bylinkářem

3. květen 2018

Do přírody prý v dětství prchal před povinnostmi, a tak se jí i naučil rozumět. Vyhlášený pardubický bylinkář Břetislav Nový, známý jako dědek kořenář, je původní profesí chemik. To mu prý velmi pomáhá při výrobě bylinných preparátů.

Narodil v Ústí nad Labem, už ale ve dvou letech se s ním jeho rodina přestěhovala do Pardubic, kde Břetislav Nový žije, pěstuje, sbírá, míchá bylinky ve své laboratoři a nabízí je ve své prodejně dodnes. První léčivkou, kterou se zabýval, bylo listí břízy. A vzniklo to z povinnosti, z příkazu, jak sám říká, soudružky učitelky na základní škole. Bylo mu šest a měl jich tehdy nasbírat šest kilo. Na základě této zkušenosti začal už jako malý kluk přemýšlet o léčivých vlastnostech bylin a postupně je také studovat. V dospělosti měl pak také řadu skvělých učitelů. Prvním z nich byl Jindřich Paseka ze Svratouchu.

Bylinkářova chemická logika

Z bylinek a léčení přírodou se stal pro Břetislava Nového celoživotní zájem, nejprve ale vystudoval střední průmyslovou školu chemickou a nějaký čas pracoval v Pardubicích v tomto oboru. Dnes to ale vnímá při své profesi bylinkáře jako obrovskou výhodu. „Díky svým znalostem chemie si umím představit, jak se účinné složky z bylin extrahují a do čeho se extrahují.

Ve své praxi používám chemickou logiku,“ říká Břetislav Nový a dodává: „Sušených bylin nabízím už jen malé procento, zbytek jsou tekuté bylinné koncentráty, olejové koncentráty a mazání, které jako chemik také sám vyrábím.“

Podle Břetislava Nového jsou jeho znalosti chemie skvělé i proto, že si dokáže představit, jak pak jednotlivé látky z bylin chemicky v těle člověka působí. „A taky, jak se dají extrahovat, protože ne všechny složky jde rozpustit. A taky často ani nechci od každé byliny všechny její účinné složky. Některé jsou například velmi nepříjemné, třeba hořčiny, ty se pak například dají chemickou cestou změnit na cukry,“ vysvětluje Břetislav Nový.

Kopřiva, dýchání a pohyb

Za nejlepší bylinky, které existují, považuje Břetislav Nový ty, které u nás běžně rostou na zahrádce, a častokrát je považujeme za plevel. „Taková kopřiva, ta má krom velkého množství dalších účinných látek dokonce osmnáct procent bílkovin, takže je to skvělá bylina pro sportovce,“ říká bylinkář a doporučuje si kopřivu zkrátka jednoduše natrhat a třeba s listy pampelišky z ní vyrobit chutný špenát.

Bylinky ale nejsou to jediné, co Břetislav Nový doporučuje, základ je podle něj, dýchání a správné držení těla a to jde právě ruku v ruce se správným dýcháním. Většina lidí podle něj špatně, tedy nedostatečně dýchá a tím si způsobuje v těle tzv. chemický stres. A jak dýchat správně? Nejlepší je to podle něj prý odkoukat od ještěrky. Břetislav Nový tedy doporučuje, jak tomu sám říká, ještěrčí dech (video). Ten začíná vždy prudkým výdechem, který má zbavit plíce všech škodlivin, aby se pak člověk mohl nadechnout do čistých plic.

Dalším typem pro zdraví, které Břetislav Nový rozhodně doporučuje, je rozhodně pohyb. A základním pohybem je chůze, ideálně s hůlkami, aby se rozpohybovala i horní část těla, a v přírodě, v lese. Břetislav Nový také vymyslel několik cviků, které pomohou pro zdraví. Jedním z nejúčinnějších, které radí provést třeba každou hodinu, pokud máme sedavé zaměstnání, jsou tzv. houpavé dřepy (video).

autor: RUS
Spustit audio