Za střevní problémy kvůli kontaminované vodě odpustí provozovatel lidem z Poličky vodné

24. srpen 2019 08:33

Provozovatel veřejného vodovodu v Poličce, společnost VHOS Moravská Třebová, sčítá škody způsobené znečištěním v jednom ze zdrojů pitné vody. Od začátku srpna tekla voda s obsahem nebezpečných bakterií lidem z kohoutků a způsobila jim střevní potíže.

Vodohospodářská společnost musela přijmout opatření a zajistit nápravu. Od poloviny měsíce je už voda nezávadná. Provozovatel začíná sčítat škody a zjišťuje příčinu znečištění.

Škody zatím společnost přesně vyčíslené nemá, ale budou velké. Nepůjde jen o odškodnění lidem, upozorňuje ředitel Zdeněk Šunka: „Jedná se o mimořádnou prohlídku a spolupráci s hydrogeologem. Velmi narůstá četnost odběrů vzorků a jsou to náklady spojené s naší zvýšenou režií.“

42 dnů (ne)pitná voda zdarma

Do konečného vyčíslení škod musí VHOS započítat i odškodnění odběratelů z Poličky, Pomezí a Květné. „To odškodnění propočítáváme zhruba od začátku příznaků po povolení hygieniků k odebírání pitné vody. Jedná se o 42 dnů, bude to kompenzováno všem občanům v těchto lokalitách formou odpuštění vodného za tuto dobu. Vypočítá se z ročního průměru.“

Společnost počítá s tím, že škody uhradí pojišťovna. Důležité bude zjistit, kdo kontaminaci způsobil. Zatím totiž VHOS ohledně viníka nemá ani předběžné výsledky, učinila ale vlastní opatření jako je kontrola kanalizace, zdrojů a spolupráce s hydrogeology, kteří celou oblast prozkoumávají.

Oba vrty, kde bylo začátkem srpna zjištěné znečištění vody, zůstávají mimo provoz.

Spustit audio

Související