Za vraníky do Slatiňan

Těžká hlava, dlouhý krk, typický klabonos, velké oči a elegantní chod. A černá barva. To je chlouba Slatiňan – starokladrubský vraník.

Je to už 32 let, co televizní diváci sledovali seriál Dobrá Voda. Herci zestárli, klisna Jasná (vlastním jménem Artemis) už nežije, ale na pastvinách a v ohradách nad slatiňanským zámkem jako by se zastavil čas. Pohled na starokladrubské vraníky vám nezevšední.

Slatiňany jsou malé městečko nedaleko Chrudimi. Ať už máte raději přírodu nebo umění, ve Slatiňanech si na své přijdete. Stačí jen malá procházka a nabídne vám vše najednou. Začněte třeba v zámeckém parku, který je jednou z nejvzácnějších sbírek dřevin ve Východních Čechách, na zámku se můžete přesvědčit o tom, jak pohodlně a také moderně tu žil knížecí rodu Auerspergů.

A přímo v historických stájích nebo venkovních ohradách obdivujte starokladrubské vraníky, které se ve Slatiňanech chovají už 70 let. Relaxaci slibuje i okolní příroda, značené cesty vedou k miniatuře středověkého hradu - Kočičímu hrádku. Projít se můžete k výletní historické restauraci Monaco nebo Švýcárně, bývalé salaši, kde je druhým rokem otevřené muzeum starokladrubského koně.

Cválající kulturní památka

0:00
/
0:00

Už 22 let jsou slatiňanské stáje součástí Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Zatímco v Kladrubech chovají bělouše (a tamní část stáda je národní kulturní památkou), ve Slatiňanech chovají vraníky. Jedná se o plemeno starokladrubského koně. To s koncem monarchie v roce 1918, téměř přestalo existovat, zejména pak stádo vrané.

Starokladrubský vraník

V roce 1945 se Slatiňanské stáje (historické budovy poházejí z konce 19 století) staly domovem starokladrubských vraníků, kteří sem byli přestěhováni z Průhonic u Prahy. O zachování rodu se zasloužil profesor František Bílek, který stál také u zrodu hipologického expozice ve slatiňanském zámku. Dnes hřebčín ve Slatiňanech chová na 250 starokladrubských vraníků.

Klapka, jedem!

0:00
/
0:00

V roce 1982 Česká televize uvedla sedmidílný seriál Dobrá voda. Natáčel se ve Slatiňanech pod vedením režiséra Františka Filipa a scénáře Jiřího Hubače. Příprava na natáčení byla náročná, a to jak pro herce, kteří se museli sžít s koňmi, tak i pro tehdejší zaměstnance hřebčína. Během jednoho roku natáčení ale vznikla pevná přátelství, herci si koně zamilovali a někteří za nimi jezdili i po dokončení seriálu.

Dnes historické, dříve moderní

0:00
/
0:00

Gotická tvrz ze 14. století se během šesti set let proměnila v moderní sídlo šlechtické rodiny Auerspergů. Knížecí rod zámek vlastnil po dvě staletí, až do roku 1942, v roce 1946 zde vzniklo hipologické muzeum a jeho sbírky jsou na zámku dodnes. Současná zámecká expozice je jednou z nejmladších v Česku a zavede vás do společenských i soukromých prostor, které na přelomu 19. a 20. století užívali právě Auerspergové. Chloubou slatinského zámku je vzácně dochovaná zámecká kuchyně, ale i koupelna či kotelna včetně dobového vybavení.

Monaco – bez hazardu, zato s tradicí

Mezi oblíbené turistické cíle ve Slatiňanech patří historická výletní restaurace Monaco, která letos slavila 110 let své existence. Původní dřevěná stavba sice prošla několika úpravami, duch první republiky je v ní ale cítit stále. Monaco si oblíbili spisovatelé Jaroslav Vrchlický nebo S.K. Neumann, slavní herci či sportovci.

Uřídíte kočár?

0:00
/
0:00

Nedaleko zámeckého areálu ve Slatiňanech najdete Muzeum starokladrubského koně, a to v historickém objektu bývalé salaše a myslivny zvaném Švýcárna. Expozice si užijí hlavně děti, protože se tu mohou všeho dotýkat, třeba čistit plyšové koně, vyjet na pomyslnou projížďku kočárem nebo se podívat se na filmy o koních.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.